3 handige manieren om gratis facturen te maken

De meeste factuurprogramma’s zijn tegen betaling te gebruiken, maar er zijn ook manieren om gratis facturen te maken. Zo kunt u gratis facturen maken in Excel of Word, maar u kunt ook gratis facturen maken in een app. We leggen de mogelijkheden voor u uit.

Gratis factuur maken in Word of Excel

Wanneer u over Microsoft Office beschikt, kunt u gratis een factuur maken in Excel of Word. Veelal kiest men om gratis een factuur te maken in Excel, aangezien er eenvoudig met formules kan worden gewerkt. Wat velen echter niet weten is dat het ook mogelijk is om te rekenen in Word, waarbij er in feite een Excel-object wordt ingevoegd. Het voordeel van het werken in Word is dat de opmaak eenvoudiger te wijzigen is, maar voorts kunt u even goed gratis een factuur maken in Excel.

Om gratis een factuur te maken in Excel of Word kunt u zelf een sjabloon maken of een template downloaden. U hoeft hiervoor niet het internet af te schuimen want via Templates.office.com vindt u voorbeeldtemplates die door het Microsoft-team zijn gemaakt.

Beschikt u niet over Word of Excel? Dan kunt u alsnog gratis een factuur maken in Word of Excel. Om zonder licentie gratis een factuur te maken in Word of Excel dient u Microsoft Office Online te gebruiken. Hiervoor meldt u aan met uw Microsoft-account (bv. een Outlook-mailadres) en vervolgens kunt u rechtstreeks vanuit uw browser gratis een factuur maken in Excel of Word. Houd er wel rekening mee dat deze gratis versie minder uitgebreid is.

Een alternatief is dan weer LibreOffice. Hiermee kunt u een sjabloon downloaden en het uitgebreid bewerken. LibreOffice is te downloaden voor Windows, Linux en Max.

Gratis factuur maken met de hand

Niemand verplicht u om een factuur digitaal op te stellen. U kunt een factuur perfect met de hand opstellen of een sjabloon kopiëren en dit vervolgens handmatig invullen. Niet voor niets zijn ook de Exacompta-schriftjes nog steeds op de markt.

Hiervoor maakt u een enkele keer een sjabloon, al dan niet via de computer, om dit vervolgens telkens af te drukken of te kopiëren. Een aantal gegevens, zoals uw adres- en btw-gegevens, zijn dan al standaard ingevuld. Andere gegevens vult u manueel in. Deze werkwijze is toegestaan, maar houd er wel rekening mee dat er nog steeds aan de wettelijke factuureisen moet zijn voldaan.

Gratis factuur maken met app

Er zijn verschillende applicaties die gratis te gebruiken zijn voor het opstellen van facturen. Via Rompslomp bijvoorbeeld is gratis een factuur maken met een app gewoon mogelijk. U kunt onbeperkt gratis facturen opstellen in uw eigen huisstijl. Waaraan zij dan verdienen? Aan de extraatjes die tegen betaling worden aangeboden. Het gaat overigens om een Nederlands factuurprogramma, maar zolang de Belgische wettelijke vermeldingen netjes worden opgenomen, is dit geen probleem.

Een alternatief is SimpelFact. Dit is een simpel factuurprogramma waarmee u een eigen factuur opstelt en het zelfs meteen naar de klant verstuurt. De basisversie is gratis te downloaden, maar het is ook mogelijk om een uitgebreidere versie aan te schaffen die zo’n 100 euro kost (incl. btw).

29-januari-2021|Blog, Facturatie|