4 manieren om te besparen op de administratie

Ondernemers worden geconfronteerd met economisch moeilijke tijden. De inflatie zorgt ervoor dat grondstoffen duurder worden, terwijl de energieprijzen maar blijven stijgen en ook de lonen worden geïndexeerd. Dat de koopkracht bij de consument kleiner wordt, helpt natuurlijk niet. Het zet veel ondernemingen aan tot besparen, want het is niet het ideale moment voor prijsverhogingen. Ook op de administratie valt er te besparen.

Boekhouding zelf doen

Een eerste manier om te besparen op de administratie is door de boekhouding zelf te doen. Een boekhouder is een ongelofelijk grote hulp, maar neemt ook een grote hap uit het budget. Zeker voor een kleine zelfstandige is dat het geval. En dat terwijl u tegenwoordig perfect zelf uw boekhouding kan doen, als u maar over de nodige software beschikt. Uiteraard hebt u dan wel de kosten van het boekhoudpakket, maar deze vallen erg goed mee. Silvasoft is bijvoorbeeld het goedkoopste boekhoudprogramma dat wij hebben vergeleken, met een prijskaartje van 12,95 euro per maand. Op jaarbasis moet u dus rekenen op ongeveer 150 euro voor uw boekhoudprogramma. Dat ligt tien tot twintig keer lager dan wat een gemiddelde boekhouder op jaarbasis aanrekent.

Samenwerken met de boekhouder

Natuurlijk hoeft u nog niet meteen uw boekhouder gedag te zeggen. Er is ook een tussenweg mogelijk. Zo kunt u besparen op de boekhoudkosten door een aantal taken zelf uit te voeren. Er bestaan verschillende boekhoudprogramma’s die u kunt gebruiken en waarbij u de boekhouder toegangsrechten kunt verlenen. In feite doet u dan zelf de boekhouding en schakelt u enkel de boekhouder in voor de eindcontrole. Hierdoor kunt u flink besparen, maar hebt u toch altijd een aanspreekpunt voor al uw vragen. En u kunt op twee oren slapen, want de boekhouding is sowieso in orde.

Besparen door software te vergelijken

Als u al administratiesoftware gebruikt, doet u er goed aan om uw software eens onder de loep te nemen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel ondernemers te veel betalen voor hun administratiesoftware, gewoon omdat ze kiezen voor pakketten die te uitgebreid en daardoor ook te duur zijn. Ga daarom na welke functies voor u belangrijk zijn en welke niet. Eventueel gaat u daarna op zoek naar een ander programma dat goed aansluit bij uw behoeften en dat goedkoper is. Via onze vergelijkingstool kunt u eenvoudig aangeven welke functionaliteiten voor u belangrijk zijn. Sorteer op de laagste prijs en reken uit hoeveel u kunt besparen.

Ga na wat de software u oplevert

Onthoud ten slotte dat u ook veel kunt besparen door software te gebruiken. Zo kunt u met de juiste software bijvoorbeeld eenvoudiger openstaande vorderingen opvolgen. Daarnaast helpt software u tijd te besparen. Die tijd kunt u dan weer gebruiken voor andere omzetmakers. Bovendien kunt u met de juiste software ook meer omzet realiseren, bijvoorbeeld door met CRM-software te bouwen aan een betere klanttevredenheid. Want tevreden klanten bestellen meer. Staar u dus niet blind op wat de software u kost, maar houd ook in het achterhoofd dat het u heel wat oplevert.

24-oktober-2022|Blog, Boekhouding|