België hinkt achterop wat digitale tijdregistratie betreft

Uit een internationale studie door SD Worx en Protime blijkt dat Belgische bedrijven nog steeds achterophinken wat tijdregistratie betreft. Maar liefst 80 procent van de Belgische ondernemingen hanteren nog een zogenaamd traditioneel T&A-systeem, bestaande uit een excel-sheet (22%), badge (22%), prikklok (22%) of zelfs pen en papier (14%). Hierbij doet België het beduidend slechter dan pakweg Nederland, waar slechts zes op de tien bedrijven nog zo’n traditioneel T&A-systeem gebruiken.

Tijdregistratie in Excel is geen goed idee

Tijdregistratie in Excel is erg vluchtig en biedt weinig garanties, net zoals de tijdregistratie op papier. Niet alleen staat de werkgever hierdoor bewijsrechtelijk minder sterk ten opzichte van het personeel, maar ook ten opzichte van klanten die op basis van de tijdregistratie facturen in de bus krijgen. Ten slotte is Excel ook gewoon geen veilige oplossing omdat het mogelijk is om gegevens aan te passen en omdat veel bedrijven niet dagelijks een back-up maken. Dan is een badgesysteem of tijdregistratiesoftware een veel beter idee.

Steeds vaker tijdregistratie met mobiele apps

Waar België de digitale trein een beetje lijkt te missen, is het vooral opvallend hoeveel bedrijven kiezen voor een mobiele tijdregistratietool met geolokalisatie. Maar liefst 12% van de Belgische ondernemingen gebruiken al zo’n applicatie, terwijl slechts 7% van de Belgische bedrijven kiest voor een tijdregistratieapp zonder geolokalisatie. Hierdoor doet België (19%, app met of zonder geolokalisatie) het beduidend beter dan landen als Duitsland (10%), het Verenigd Koninkrijk (13%) en Frankrijk (17%).

Het toont aan dat Belgische werkgevers steeds vaker op zoek zijn naar tijdregistratiesoftware met een mobiele app. Een tendens waar wij bij onze vergelijking ook rekening mee hebben gehouden. Via onze filtermogelijkheid kunt u eenvoudig tijdregistratiesoftware zoeken die over een app beschikken.

Biometrische identificatie blijft de uitzondering

Naast mobiele applicaties gebruikt men in het buitenland steeds vaker biometrische manieren om in te loggen. Dergelijke apps combineren dan de geolokalisatietools met biometrische authenticatie. Niet alleen de smartphone van een werknemer moet dan aanwezig zijn op de locatie, maar bovendien is ook een fysiek gegeven noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een vingerafdruk of een irisscan via de camera van de smartphone. In het buitenland winnen dergelijke biometrische oplossingen snel terrein. Ongeveer één op vijfentwintig bedrijven in het Verenigd Koninkrijk gebruikt het al, terwijl dat in België slechts één op honderd is.

Volgens het onderzoek zou dat voornamelijk te maken hebben met de moeilijkheden die de GDPR met zich meebrengt. Het gaat per slot van rekening om uiterst gevoelige persoonsgegevens en dan moet u het gebruik ervan goed kunnen verantwoorden. Als het daarbij al niet gaat om het verhinderen van fraude of het beschermen van gegevens of installaties, is het gebruik ervan nagenoeg onmogelijk. Door de moeilijke inpassing van deze mogelijkheden leggen wij er ook bij onze vergelijkingstool niet meteen de nadruk op.

Tijdregistratiesoftware wordt steeds belangrijker

Andere studies tonen aan dat steeds meer werkgevers overstappen naar flexibele werktijden en arbeidsvormen. Net daarom wordt tijdregistratie veel belangrijker. Niet alleen om de controle te behouden, maar ook om burn-outs te voorkomen. Digitale tijdregistratiesoftware, al dan niet met een applicatie, worden dan ook steeds vaker onmisbaar. En daarom helpen wij u graag bij het vinden van de beste tijdregistratiesoftware. Maak gebruik van onze handige vergelijkingstool.

2-januari-2020|Blog, Urenregistratie|