Boekhouding zelf doen of uitbesteden: wat zijn de voor- en nadelen?

Van zodra u begint als zelfstandige dient u een boekhouding bij te houden. Want enkel zo kan de fiscus controleren of u wel netjes belastingen betaalt. Daarbij staat u voor de keuze: zelf de boekhouding doen of deze boekhouding uitbesteden. Om u te helpen bij die keuze, geef ik hieronder de voor- en nadelen van elke keus weer.

Voordelen van boekhouding uitbesteden

Het grote voordeel van het uitbesteden van uw boekhouding is natuurlijk dat u volledig wordt ontzorgd. U hoeft zich niet langer druk te maken over cijfertjes en u rekent op de kennis van een deskundig boekhouder. Hierdoor loopt u ook geen fiscale voordelen mis, terwijl u geen boetes en naheffingen hoeft te vrezen. Een ander belangrijk voordeel is dan weer dat u veel tijd bespaart, waardoor u maximaal kan bouwen aan uw nieuwe zaak.

Nadelen van boekhouding uitbesteden

Het uitbesteden van uw boekhouding kent eigenlijk maar twee nadelen. Maar het zijn dan wel twee nadelen met een grote impact. In de eerste plaats verliest u als starter al snel het overzicht. En dat kan soms catastrofale gevolgen hebben voor de nieuwe onderneming. Daarnaast kost een boekhouder natuurlijk handenvol geld. En daarbij is het dan weer de vraag of u dat als starter, die misschien nog niet over al te veel inkomsten beschikt, wel wil of kan ophoesten.

Nadelen van zelf boekhouding doen

Wanneer u zelf uw boekhouding wil doen, dan beschikt u toch maar beter over de nodige bedrijfseconomische basiskennis. Vroeger was dat nog evident, omdat u toen nog een verplicht attest bedrijfsbeheer moest behalen. Voortaan dient u dus zelf na te gaan of u al dan niet over de nodige capaciteiten beschikt. Het helpt in dat geval wel indien u een beroep kunt doen op een goede klantendienst of indien het boekhoudprogramma over handleidingen of tutorials beschikt.

Vervolgens kost het opvolgen van uw boekhouding u natuurlijk tijd. Als starter die nog niet meteen over een ruim klantenbestand beschikt, hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. Maar op lange termijn kan dat natuurlijk veranderen.

Voordelen van zelf boekhouding doen

Zelf uw eigen boekhouding bijhouden is goedkoper dan het uitbesteden van die boekhouding. Online boekhoudpakketten kennen een transparant prijskaartje en zetten uw inkomsten niet onnodig onder druk, wat voor starters niet onbelangrijk is. Daarnaast blijft u het overzicht behouden en weet u altijd exact hoe uw onderneming ervoor staat. Andermaal een belangrijk voordeel voor starters!

Wat is nu de beste keuze?

Dat valt niet duidelijk te zeggen. Verwacht u nog niet te veel inkomsten te vergaren en hebt u een goede economische kennis? Dan is er geen probleem om uw boekhouding zelf te doen. Ontbreekt de kennis of wil om u volop te focussen op uw onderneming? Dan schakelt u beter een boekhouder in. Toch hoeft het lang niet zo zwart-wit te zijn, daar verschillende boekhoudkantoren ook hybride oplossingen aanbieden. Dan gaat u zelf aan de slag met het boekhoudprogramma maar stelt de boekhouder, na een grondige controle, wel de aangifte op. Informeer in dat geval bij uw boekhouder met welke softwareleveranciers hij samenwerkt.

22-oktober-2019|Blog, Boekhouding|