Handige tips bij het kiezen van een boekhouder

Het kiezen van een goede boekhouder kan best lastig zijn. Veel is afhankelijk van wat u zelf wilt doen. Zo kunt u bijvoorbeeld samenwerken met uw boekhouder en al zelf het een en ander in de facturatiesoftware verwerken, maar u kunt ook alles uitbesteden en enkel met de maandelijkse schoendoos komen aankloppen. Deze tips helpen u bij het maken van de juiste keuze.

Schets uw persoonlijke verwachtingen

Boekhouders kunnen u volledig ontzorgen, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Bedenk vooraf even wat u zelf wilt doen en wat u liever aan een boekhouder overlaat. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf uw boekhouding doen via boekhoudsoftware en het werk van de boekhouder beperken tot het uitvoeren van de nodige controles en het doen van de aangiftes. Bij sommige boekhouders kan dat enkel als u specifieke boekhoudsoftware gebruikt, dus vergeet niet om even te overleggen.

Ga eerst even op gesprek

Een boekhouder is een vertrouwenspersoon en heeft dan ook een discretieplicht. Dat wil zeggen dat u de boekhouder ook in vertrouwen moet willen nemen. Net zoals bij een huisarts moet er toch minstens een vertrouwensrelatie bestaan en moet het enigszins klikken. Ga daarom altijd vrijblijvend op gesprek, maak kennis met de boekhouder en maak pas nadien de beslissing. Als u het gevoel heeft dat u niet open en eerlijk kan zijn tegenover uw boekhouder, is het geen goede keus.

Schakel zo snel mogelijk een boekhouder in

Als starter is het aangeraden om meteen een boekhouder in de arm te nemen. De startfase is vaak vrij ingewikkeld en de boekhouder helpt u op de goede weg. Dat is ook het geval wanneer u bijvoorbeeld van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap wilt overstappen. Natuurlijk wil dat nog niet zeggen dat u uw boekhouding ook door de boekhouder moet laten voeren, maar het advies is vaak toch veel waard. Uiteraard hoeft u daarvoor niet per se naar een boekhouder te stappen en kunt u bijvoorbeeld ook rekenen op het advies van een accountant.

Vraag naar duidelijke prijsafspraken

Een boekhouder kost geld en voor een hogere kwaliteit moet u meer betalen. Qua tarieven zijn er altijd uitschieters, zowel naar boven als naar beneden. Ook de manier waarop tarieven worden berekend, durven al eens verschillen. Sommige boekhouders werken met forfaitaire bedragen en andere boekhouders met uurtarieven. Voor bepaalde extraatjes, zoals telefonisch advies, worden er extra kosten in rekening gebracht.

Vraag meteen ook even na hoe de afrekening verloopt. Sommige boekhouders werken met maandelijkse facturen en anderen met voorschotfacturen en een jaarlijkse afrekening. Het is belangrijk dat u een zicht heeft op al deze kosten vooraleer u gaat vergelijken. Vergelijk het vooral ook even met de aangename tarieven van boekhoudsoftware en ga na wat enkel sporadisch u advies u zou kosten. Houd er wel rekening mee dat u dan meer tijd zal verliezen.

Extra tip: Als u en uw partner alle twee zelfstandig zijn, is het aangewezen om samen naar dezelfde boekhouder te gaan. Op die manier kunt u meteen tezamen aangifte doen in de personenbelasting. Vaak bespaart u zo ook kosten.

Aanlevermethode

Houd ten slotte rekening met een aantal praktische zaken, bijvoorbeeld over hoe u uw documenten moet aanleveren. Vaak maken boekhouders er geen probleem van dat u met een schoendoos met facturen en bonnetjes komt aankloppen, maar financieel is het interessanter als u even nagaat hoe u het beste alles aanlevert. Sommige boekhouders hebben een speciaal digitale aanleverplek waarbij u alles wel eerst zelf even moet inscannen.

30-juli-2020|Blog, Boekhouding|