Een QR-code op uw factuur: hoe werkt het?

De QR-code, u heeft het vast ook al zien verschijnen op een van de facturen van uw leverancier. Zo’n QR-code wordt in verschillende Europese landen ondersteund en biedt de leverancier een aantal voordelen. Het toevoegen van zo’n QR-code aan uw factuur is niet ingewikkeld, zeker niet wanneer u facturatiesoftware gebruikt. Daarom doet u het maar beter, want een QR-code op uw factuur heeft veel voordelen te bieden.

Wat is een QR-code?

Een QR-code is een nieuwere variant op de barcode en kan veel meer gegevens bevatten. De QR-code laat zich scannen met de smartphone en bevat bijvoorbeeld factuurinformatie, zoals de gestructureerde mededeling en de betaalgegevens. Door het inlezen van een QR-code kan er meteen actie worden ondernomen, omdat het bijvoorbeeld communiceert met de betaalapplicatie van uw bank of met Payconiq by Bancontact. Door de QR-code te scannen, kan de klant ook meteen de factuur betalen.

Voor welke facturen is de QR-code geschikt?

De QR-code wordt door de meeste hedendaagse smartphones en betaalapplicaties ondersteund. In België gebruikt u het bijvoorbeeld voor de betaalapplicaties van ING, Belfius en KBC. Ook Payconiq by Bancontact ondersteunt QR-codes om razendsnel betalingen uit te voeren. U gebruikt het zowel voor uw facturen aan particulieren als aan zakelijke klanten. U gebruikt de QR-code overigens niet alleen voor Belgische klanten, want verschillende andere Europese landen en banken ondersteunen de achterliggende EPC-standaard. Dit is onder andere het geval voor Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland. Bij het gebruik van de QR-code worden er geen kosten in rekening gebracht bij de betalende partij.

Hoe voegt u een QR-code toe aan uw factuur?

Indien u over eigen facturatiesoftware beschikt, moet u een beroep doen op externe leveranciers die vervolgens een plug-in aanbieden. Er zijn ook overkoepelende aanbieders die aangepaste QR-codes aanbieden voor winkels en horecagelegenheden. Daarbij is het eveneens mogelijk om op dezelfde manier punten te sparen. Aanbieders van facturatiesoftware hebben steeds vaker QR-mogelijkheden geïntegreerd. Indien u een online facturatietool gebruikt, voegt u dan ook in een handomdraai QR-codes toe aan uw facturen.

Waarom een QR-code toevoegen aan uw facturen?

Dankzij een QR-code betalen klanten in een handomdraai uw facturen, zonder dat ze daarvoor hoeven in te loggen op hun bankomgeving en manuele acties dienen uit te oefenen. Dit reduceert het risico op tikfouten en foutieve betalingen, wat zowel voor u als voor uw klant in een administratieve vereenvoudiging resulteert. Omdat het eenvoudiger is om facturen te betalen, zorgt een QR-code ook voor een vermindering van het aantal openstaande facturen. Wat dan weer in een verlaging van de inningskosten uitmondt.

Ten slotte toont de praktijk aan dat facturen sneller worden betaald. De QR-code moedigt klanten nu eenmaal aan om meteen tot betalen over te gaan en niet te wachten tot de vervaldatum van uw factuur. Niet alleen zorgt dat voor meer liquide middelen in uw onderneming, wat uw kredietwaardigheid ten goede komt, maar bovendien beperkt u ook de financieringskosten. En dat extra beetje geld dat hierdoor vrijkomt? Dat gebruikt u natuurlijk om zelf van kortingen voor contante betalingen te genieten of om voorafbetalingen te doen, waardoor u een belastingvermeerdering voorkomt. Alleen maar voordelen dus.

22-november-2019|Blog, Facturatie|