Niet alle ondernemingen scheppen poen en dan moet u inderdaad al eens goed nadenken over de uitgaven. Aan een kleine aardappel moet u per slot van rekening niet te veel schillen. Gelukkig bestaan er ook alternatieven.
Bent u wel echt te klein voor een boekhouder?
Een boekhouder kost nu ook geen stukken van mensen. De prijs is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid werk dat u de boekhouder kost. Als uw zaak te klein is voor een boekhouder, heeft u allicht ook niet veel facturen, gaat het om een enkelvoudige boekhouding en geniet u misschien wel van de btw-vrijstellingsregeling. Hierdoor is het werk van de boekhouder toch sterk beperkt. Met zo’n 540 tot 900 euro per jaar, of 45 tot 75 euro per maand, kunt u dan al een boekhouder inschakelen.
Het is wel belangrijk dat u boekhouders goed vergelijkt want sommige boekhouders werken met pakketten die voor u misschien wel te uitgebreid zijn. Houd er bovendien rekening mee dat de aangehaalde prijzen gelden voor de basispakketten. Voor extra advies en dergelijke meer loopt de factuur vaak verder op.
Samenwerken, niet uitbesteden
Bij sommige boekhouders is het ook mogelijk om zelf nog een aantal taken uit te voeren. U boekt dan aankoop- en verkoopfacturen in en het werk van de boekhouder blijft beperkt tot het uitvoeren van controles en het opstellen en indienen van de nodige aangiftes. Uiteraard kunt u daarbij op een flinke korting rekenen, maar natuurlijk bent u dan wel zelf tijd kwijt aan uw boekhouding. Sommige boekhouders factureren bijvoorbeeld per ingescand document, terwijl u dat natuurlijk wel zelf kan doen.
Zelf boekhouden in de cloud
Soms bent u inderdaad te klein voor een boekhouder. Bijvoorbeeld omdat uw inkomsten niet bijster hoog zijn of omdat u gewoon te veel facturen met kleine bedragen moet verwerken, waardoor de boekhouder meer te verwerken heeft en flink moet doorrekenen. In zo’n geval kan het interessanter zijn om zelf uw boekhouding uit te voeren.
Hiervoor bestaan er boekhoudprogramma’s die in de cloud werken. U hoeft dus niks te installeren en maakt gebruik van handige invoerschermen. Hier hoeft u enkel nog de gegevens van uw klanten en leveranciers in te vullen, alsook de factuurgegevens. Alles wordt vervolgens automatisch in de boekhouding verwerkt en aangiftes worden zelfs automatisch opgesteld. De controle door de boekhouder vervangt u door een goedkoper automatisch controlesysteem en ook met de aangiftes zit het natuurlijk goed.
Wat de grote hoeveelheid facturen betreft, kunt u dan weer overwegen om het een en ander te automatiseren. Zo zijn er facturatieprogramma’s die automatisch gegevens doorsturen, waarna de factuur in een enkele klik in uw boekhouding wordt verwerkt. Het is wel belangrijk dat u goed nagaat of de facturatie- en boekhoudsoftware compatibel zijn en over de nodige functionaliteiten beschikken. Met onze handige tool kunt u gelukkig eenvoudig boekhoudprogramma’s vergelijken. Voor 9,95 euro per maand vindt u al een goede boekhoudoplossing.
Boekhouden in Excel
Ten slotte kunt u ook altijd overwegen om uw boekhouding in Excel te voeren. U gebruikt dan een gratis Excel-sjabloon waarmee u aan de slag gaat. Toch zijn er hier ook grote risico’s aan verbonden. De sjablonen zijn lang niet altijd even goed, er sluipen sneller foutjes in de boekhouding en daardoor riskeert u dan ineens ook nog eens boetes. Hierdoor bent u niet altijd goedkoper uit.