Is het beste gratis online boekhoudprogramma ook het beste idee?

Het beste gratis online boekhoudprogramma heeft natuurlijk het voordeel dat het volledig gratis is, maar daar stopt het wel zo’n beetje… Vaak is het beste gratis online boekhoudprogramma  nu eenmaal onvoldoende en dat moeten we toch durven benadrukken. Bovendien zijn er ook nog eens verschillende gratis online boekhoudprogramma’s. We leggen het een en ander uit.

Wat is het beste gratis online boekhoudprogramma?

Het is niet meteen mogelijk om te zeggen wat het beste gratis online boekhoudprogramma is. Hoe dan ook zijn de mogelijkheden voor de Belgische markt beperkt, waar het MAR toch nog steeds bepalend is. Er zijn vooral buitenlandse gratis oplossingen, maar die vallen niet meteen eenvoudig te integreren. Als u iemand vraagt wat het beste gratis online boekhoudprogramma is, krijgt u wellicht GnuCash, FrontAccounting of Manager.io te horen. Anderen raden dan weer boekhouden in Excel aan, maar dat is natuurlijk noch online noch gratis.

Het is met andere woorden niet meteen duidelijk wat het beste gratis online boekhoudprogramma is. Hoe dan ook komen dezelfde nadelen en aandachtspunten telkens terug.

Opgelet voor de nadelen van een gratis online boekhoudprogramma

Een gratis online boekhoudprogramma houdt altijd een aantal nadelen in, zelfs als u het beste gratis online boekhoudprogramma gebruikt. Dat is ook niet zo onlogisch. De makers van een gratis online boekhoudprogramma zijn vaak software-enthousiastelingen. De kans is klein dat zij ook even een dure boekhouder of accountant betaalden om zich te laten begeleiden. Hierdoor kunnen zelfs in het beste gratis online boekhoudprogramma foutjes sluipen. Die foutjes resulteren dan weer in hoge boetes. Aangenaam is anders.

Daarnaast merken we dat zelfs het beste gratis online boekhoudprogramma niet zo gebruiksvriendelijk is. Dat komt opnieuw omdat de ontwikkelaars er niks mee verdienen. Het gebruiksvriendelijker maken van een platform is vrij arbeidsintensief en vergt voortdurende aanpassingen. U verwacht toch niet dat de ontwikkelaar voortdurend gratis en voor niks beschikbaar is? Zou u dat gratis doen?

Vervolgens zijn de functionaliteiten van een gratis online boekhoudprogramma beperkt. Dat is zelfs bij het beste gratis online boekhoudprogramma het geval. Koppelingen met andere software of met bankomgevingen? Vergeet het maar.

Bovendien moet u zich ook vragen stellen over de veiligheid van uw gegevens. U betaalt niks en heeft waarschijnlijk ook niet echt rechten. Trekt de online softwareleverancier er het stopcontact uit? Dan bent u wellicht alles kwijt. En daar kan de fiscus niet mee lachen.

Ten slotte biedt zelfs het beste gratis online boekhoudprogramma geen support of helpdesk aan. Hierdoor dient u alles maar zelf even uit te zoeken. Lukt dat niet? Dan moet u alsnog een dure boekhouder betalen. Dan was u goedkoper geweest als u meteen koos voor een betaald pakket.

Gratis boekhoudprogramma’s uitproberen

Twijfelt u nog tussen een betaald boekhoudprogramma en het beste gratis online boekhoudprogramma? Dan raden wij aan om eerst even enkele gratis boekhoudprogramma’s uit te proberen. Wij hebben alle softwareleveranciers die u gratis kunt uittesten in een handig overzichtje weergegeven. U kunt deze naar hartenlust vergelijken op diverse factoren, zoals de opzegtermijnen of de mogelijke koppelingen. Vergelijk boekhoudsoftware en probeer nu gratis boekhoudprogramma’s uit.

4-september-2020|Blog, Boekhouding|