Maak komaf met de verborgen kosten van bedrijfssoftware

Veel bedrijven maken bij het berekenen van de autokosten een belangrijke fout: ze focussen louter op de aanschafkosten en op de brandstofkosten. Zelden houden ze vooraf voldoende rekening met de verborgen kosten, bijvoorbeeld onderhoudskosten, verzekeringskosten, de wegenbelasting, het eigen risico bij een ongeval en dergelijke meer. Zo vergaat het ook de bedrijfssoftware. Ook bij bedrijfssoftware zijn er vaak heel wat verborgen kosten waar men vooraf onvoldoende rekening mee houdt.

Verborgen kosten van bedrijfssoftware

Bij het introduceren van bedrijfssoftware zijn er een aantal kosten die steevast terugkomen. Het gaat dan voornamelijk om de aanschafkosten, de ontwikkelingskosten en de implementatiekosten. Toch zijn er ook hier vaak verborgen kosten waar er onvoldoende rekening mee wordt gehouden. Bij de implementatiekosten kijkt men bijvoorbeeld vaak enkel naar de kosten die worden gefactureerd door externe partijen, maar ook intern neemt de implementatie tijd in beslag. Daarnaast moet personeel gewend raken aan de nieuwe software en zijn eventueel interne opleidingen noodzakelijk. Het aantal interne werkuren kan zo heel hoog oplopen. Bovendien zijn er nog de jaarlijkse onderhoudskosten, de faalkosten en de afschrijvingskosten. Net als bij auto’s kunnen deze verborgen kosten hoog oplopen, vaak zelfs (veel) hoger dan de aanschafkosten.

Een gebrek aan innovatie als een verborgen kost

Daarnaast is er nog een extra belangrijke factor die in rekening moet worden gebracht: de kost van een stagnerende innovatie. Veel bedrijven laten zich op sleeptouw nemen door goede softwareverkopers. Vaak bieden ze pakketten aan die zich gemakkelijk laten implementeren, veelal gekoppeld aan onderhoudscontracten. Het klinkt goed, maar vaak gaat het dan ook om weinig flexibele software die in stagnerende innovatie resulteert. Het softwarepakket beperkt de onderneming in wat het doet en kan doen. En dat is ook een verborgen kost.

Zo maakt u komaf van verborgen kosten bij bedrijfssoftware

Het bovenstaande is een vicieuze cirkel die niet zo eenvoudig te doorbreken valt. In ieder geval is het aan te raden om te kiezen voor bedrijfssoftware die bij uw bedrijf past en die alle mogelijkheden biedt waar u naar op zoek bent. Zo legt de bedrijfssoftware u geen beperkingen op. Daarnaast dient u te kiezen voor bedrijfssoftware waarbij de ontwerpers hun strepen reeds wisten te verdienen. Software waarbij men probleemloos meebeweegt met de nieuwe innovaties en waarbij men graag luistert naar de input en de wensen van klanten. Dit kan ook SaaS-software zijn.

Dergelijke SaaS-software heeft het voordeel dat u een service afneemt voor een vast bedrag per maand, zodat u niet met verborgen kosten te maken krijgt. Indien u op zoek bent naar goede SaaS-software raden we aan om een kijkje te nemen op deze website. U leest hier meer over de verschillende softwarepakketten, ontdekt reviews en kunt gratis proefaccounts aanvragen.

Kiest u voor software op maat? Dan is enterprise low-code development misschien wel een goede oplossing. Daarbij is het mogelijk om zakelijke applicaties te bouwen die perfect aansluiten bij de interne werkwijzen en processen. Het vereist wel wat inspanningen, maar de mogelijkheden zijn enorm. Het is eveneens een krachtige manier om de verborgen kosten te elimineren. Ook innovatie wordt op deze manier niet in de weg gestaan. Het vergt wel een traditionele diepte-investering, dat dan weer wel.

23-november-2022|Blog, Boekhouding|