Moet ik gestudeerd hebben om mijn eigen boekhouding te doen?

Veel starters hebben toch eventjes schrik als het over boekhouden gaat. Daar hebben ze geen kaas van gegeten en dus besteden ze het liever uit aan een boekhouder. Nochtans is zo’n boekhouder niet goedkoop en kunnen ze misschien wel zelf met hun boekhouding aan de slag.

Basiskennis bedrijfsbeheer is altijd vereist

Bij het starten van een eigen onderneming is er altijd enige basiskennis nodig. Zo moet u toch enigszins weten hoe uw sociaal stelsel werkt, wat een boekhouding inhoudt en welke fiscale verplichtingen een ondernemer heeft. Ook een aantal praktische vaardigheden mogen daarbij niet ontbreken.

Tot 1 september 2018 was er in Vlaanderen de verplichting om een getuigschrift over de basiskennis van bedrijfsbeheer te hebben. Onder Europese druk werd deze verplichting afgeschaft. In feite was het een goede maatstaf voor iedereen die ondernemer wilde worden en vormde het een goede basis voor wie zelf zijn boekhouding wilde voeren. Een opleiding bedrijfsbeheer is dan niet meer vereist, maar het kan wel nog steeds worden gevolgd via de VDAB en krijgt voor alle ondernemers de nodige aanbeveling.

Boekhoudsoftware is heel eenvoudig ontworpen

Boekhoudsoftware is ontworpen om zo toegankelijk mogelijk te zijn. Dit wil zeggen dat u niet zelf rekeningen hoeft in te geven, maar werkt via handige invulschermen waarin u eenvoudigweg de relevante gegevens input, waarna het systeem de rest doet. Wanneer u bijvoorbeeld selecteert dat het gaat om een levering van een EU-leverancier, weet het boekhoudprogramma meteen dat het om een intracommunautaire levering gaat. Dit wordt zo in boekhouding verwerkt en ook voor de btw-aangifte wordt alles alvast in gereedheid gebracht.

Ingebouwde controlemechanismen

Vaak blijft het wel mogelijk om de slimme beslissingen van het boekprogramma te overschrijven, bijvoorbeeld door handmatig boekingen in te geven of handmatig de btw-aangifte aan te passen. In dergelijke gevallen beschikt het boekhoudprogramma vrijwel altijd over controlemechanismen om fouten te voorkomen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u zomaar zonder enige kennis aan de slag hoort te gaan, maar anderzijds helpt het fouten te voorkomen en is goede boekhoudsoftware hierdoor veel beter geschikt dan boekhouden in Excel.

Ondersteuning

Het kan natuurlijk altijd dat u nog een aantal vragen heeft. U bent natuurlijk geen boekhouder en soms is het allemaal iets te complex of bieden de invulschermen geen oplossing. Een boekhouder of accountant studeert jarenlang en een boekhoudprogramma zal hen nooit volwaardig kunnen vervangen.

Indien u een vraag heeft, is het dan ook het interessant als u even advies kunt inwinnen. Bij sommige softwareleveranciers hebben ze boekhouders in dienst die de klantenservice bemannen. Zij geven gratis goed advies en helpen u graag verder. Bij een aantal andere softwareleveranciers is ondersteuning enkel tegen bijbetaling mogelijk en bij nog andere leveranciers is het gewoon geen mogelijkheid. Natuurlijk kunt u dan ook altijd nog even zelf advies inwinnen, maar merk vooral op dat er toch grote verschillen zijn tussen de vele softwareleveranciers. Daarom is boekhoudsoftware vergelijken altijd een goed idee.

Afhankelijk van de situatie

Veel is afhankelijk van de complexiteit van uw boekhouding. Als u enkel aan- en verkoopfacturen boekt en eenvoudige activa afschrijft, hoeft u echt niet gestudeerd te hebben om met een boekhoudprogramma aan de slag te gaan. Wanneer complexe situaties zich bij uitzondering voordoen, kunt u dan altijd nog even advies inwinnen. Veel boekhouders bieden advies aan uurtarieven aan. Krijgt u daarentegen doorlopend met complexe situaties te maken, dan kan een vaste boekhouder wel interessant zijn. Ook bij grote investeringen is dat het geval, omdat hij u mogelijk kan helpen met het realiseren van fiscale besparingen.

25-november-2020|Blog, Boekhouding|