Shopify-gebruikers moeten voldoen aan de EU-consumentenregels

Shopify is een van de grootste hosts voor webshops. Het is een Canadese e-commercewebhost die verkopers toestaat om zonder enige kennis een webshop op te zetten. Dit kan zelfs zonder voorraad, waardoor het een populaire keuze is voor dropshippingbedrijven. Op aandringen van Europa, onder leiding van de Economische Inspectie van de FOD Economie, heeft men recent een aantal wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de voorwaarden en het interne beleid. Shopify treedt nu harder op tegen fraude en het beleid is nu meer in lijn met het Europees consumentenrecht.

Veel klachten over Shopify-webshops

Het ingrijpen van de FOD Economie kadert in de ruimere problematiek van dropshipping. Met dropshipping is op zich niets mis, maar in de praktijk zijn er wel veel webshops die het minder koosjer aanpakken. Zonder daarover te informeren, blijkt een bestelling ineens maanden onderweg te zijn. In sommige gevallen ontvangt men zelfs helemaal niets. Zowel dit jaar als vorig jaar kreeg de FOD Economie meer dan tienduizend meldingen over problemen met online aankopen. Uit onderzoek bleek dat veel van de gemelde webshops Shopify gebruiken. Daarom ging de Economische Inspectie samen met de Europese partners in gesprek met Shopify.

Voldoet u aan alle Shopify- en EU-regels?

Op basis van deze dialoog heeft Shopify besloten om een aantal verbeteringen door te voeren. Zo bleek dat veel Shopify-webshops geen contactgegevens bevatten. Dit is nochtans verplicht. Enkel zo kunnen consumenten bijvoorbeeld hun garantierechten of het recht op herroeping uitvoeren. Daarom verplichten de algemene voorwaarden van Shopify de gebruikers intussen om contactgegevens te vermelden. Alsook past Shopify de templates aan. Hieraan zijn standaardvelden toegevoegd, zodat startende webshops meteen hun contactgegevens kunnen invoeren. Verder heeft Shopify zich ertoe verbonden om op vraag van een Europese consumentenautoriteit bedrijfsinformatie van EU-handelaars door te geven.

Uit het onderzoek bleek ook dat veel Shopify-webshops misleidende verkooptechnieken gebruiken. Producten voldeden bijvoorbeeld vaak niet aan de EU-veiligheidsnormen of werden te laat of niet geleverd. Ook bleek dat er vaak ineens douanekosten te betalen waren. Shopify maakt het voor de Europese consumentenautoriteiten eenvoudiger om inbreuken te melden, waarna Shopify kan ingrijpen door de webshops te blokkeren of te verwijderen. De algemene voorwaarden van Shopify maken in ieder geval duidelijk dat er geen plaats is voor misleidende praktijken. Handelaars zijn daarbij ook verplicht om een terugbetalingsbeleid en leveringstermijnen te voorzien.

Bedrijfssoftware voor Shopify-gebruikers

Shopify is met andere woorden een krachtig middel om producten te verkopen en een eigen webshop aan te maken. Maar hierbij moet er wel rekening worden gehouden met de geldende EU-regels. Dat maakt Shopify nu ook beter duidelijk. In de toekomst zullen de Europese consumentenautoriteiten ook sneller kunnen ingrijpen bij inbreuken.

Gebruikt u ook Shopify en doet u dat op een keurige manier? Dan is het goed om te weten dat veel bedrijfssoftware automatische koppelingen met Shopify mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling met het factuurprogramma of met het boekhoudprogramma. Bij een bestelling wordt er dan automatisch een factuur aangemaakt en deze factuur wordt ook automatisch geboekt in het boekhoudprogramma. Ook voorraadbeheersoftware kan steeds vaker aan Shopify worden gekoppeld. Maak gebruik van de keuzehulp en vind de bedrijfssoftware die bij u past.

29-december-2022|Blog, Voorraadbeheer|