Tussen welke soorten voorraadbeheersoftware kunt u kiezen?

Bent u op zoek naar voorraadbeheersoftware voor uw magazijn of winkel? Dan moet u zoals steeds een aantal knopen doorhakken. Niet alleen financiële afwegingen spelen daarbij een rol. In de praktijk dient u eerst een keuze te maken tussen voorraadbeheersoftware op maat of bestaande voorraadbeheersoftware. Vervolgens moet u dan weer kiezen tussen het kopen van voorraadbeheersoftware of zogenaamde SaaS-oplossingen. Wij leggen voor u het een en ander uit.

Voorraadbeheersoftware op maat

Open source software bestaat uit een broncode die u vaak vrij goedkoop kunt aanschaffen. Vervolgens moet u zelf aan het programmeren en kunt u de voorraadbeheersoftware volledig naar uw hand zetten. U houdt daarbij rekening met de specifieke producten, hun houdbaarheid en hun kenmerken. Daarnaast dient u zelf koppelingen te voorzien, bijvoorbeeld met uw leveranciers of met uw boekhoudsoftware. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar een grondige technische kennis is vereist.

U kunt natuurlijk ook de voorraadbeheersoftware vanaf scratch opbouwen. Indien u hiervoor een beroep doet op een softwareontwikkelingsbedrijf lopen de kosten al snel op. U blijft dan ook afhankelijk van de ontwikkelaar en moet voor updates steeds een beroep doen op uw expert. Het is een vrij dure en ingewikkelde manier, maar de voorraadbeheersoftware is wel volledig gepersonaliseerd voor uw bedrijf. Vooral voor grote bedrijven die hiermee efficiëntievoordelen kunnen plukken, is het een interessante oplossing.

Softwarepakketten voor voorraadbeheer

Daarnaast kunt u ook voorraadbeheersoftware kopen. In dat geval betaalt u een eenmalig aankoopbedrag voor uw voorraadbeheersoftware. Meestal gaat het om uitgebreide pakketten die u eenvoudig naar uw hand kunt zetten. Soms moet u daarbij wel extra modules aanschaffen of komen er toch jaarlijkse kosten bij kijken, bijvoorbeeld wanneer u ondersteuning op afstand wenst of wanneer u extra gebruikers aan uw licentie wilt toevoegen. Updates moet u vervolgens zelf wel even installeren. In de praktijk is het nog steeds een vrij dure aangelegenheid, maar het is wel een goede oplossing voor hen die zich geen voorraadbeheersoftware op maat kunnen veroorloven.

SaaS-oplossingen

Ten slotte zijn er ook SaaS-oplossingen waarbij u niet technisch onderlegd hoeft te zijn of waarbij u geen investeringen moet doen. We spreken hier van “software as a service”. U huurt in feite de voorraadbeheersoftware van een leverancier die voor alles instaat, zowel wat de hosting als de back-ups betreft. Updates worden ook automatisch en centraal uitgerold, waardoor u zich hierover geen zorgen hoeft te maken. In plaats van meteen een softwarepakket te kopen, betaalt u een transparant huurbedrag. Gaat de softwareleverancier stevig aan de slag en introduceert hij verregaande oplossingen? Dan moet u niet ineens meer betalen. Er zijn vaak verschillende abonnementsvormen en het is zelfs mogelijk om het abonnement af te stemmen op uw specifieke noden, waardoor u enkel hoeft te betalen voor de tools die u gebruikt. Het zijn deze SaaS-oplossingen die wij voor u vergeleken hebben.

SaaS-voorraadbeheersoftware is ideaal voor wie niet wil of kan investeren in dure softwarepakketten. We denken daarbij aan starters, maar ook aan kmo’s en kleine zelfstandigen. Zowel voor de lokale winkelier als voor schilders of kleine webshops is er een geschikte SaaS-oplossing te vinden.

Maak vandaag nog de vergelijking en vind de SaaS-voorraadbeheersoftware die bij uw onderneming past.

11-april-2020|Blog, Voorraadbeheer|