Voordelen en mogelijkheden van boekhouden met sneltoetsen

Sommige boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid aan om met sneltoetsen te werken in plaats van met muisklikken. Hiervoor gebruiken ze soms afwijkende benamingen zoals ‘SmartKey-functionaliteiten’, maar de essentie is altijd hetzelfde. Wat is het en waarom is het nuttig?

Sneltoetsen bij boekhoudprogramma’s

Wanneer een boekhoudprogramma sneltoetsen ondersteunt, wil dit zeggen dat u bepaalde acties kunt uitvoeren door specifieke toetsencombinaties te hanteren. Hierdoor is het niet nodig om de muis te gebruiken en kunt u bijvoorbeeld met een specifieke toetsencombinatie overgaan tot het boeken van een verkoop- of aankoopfactuur. Vergelijk het met de Ctrl+C-toetsencombinatie om te kopiëren en de Ctrl+V-toetsencombinatie om te plakken in Microsoft Windows.

Sneller werken met sneltoetsen

Dergelijke sneltoetsen hebben natuurlijk verschillende voordelen. Een van de eerste voordelen is tijdswinst. In tekstverwerkers is het bijvoorbeeld sneller om met een sneltoets tot kopiëren en plakken over te gaan dan om hiervoor de computermuis te gebruiken. Ook bij het ingeven van informatie in boekhoudprogramma’s is het sneller om met een sneltoets een bepaalde instelling toe te passen dan dit manueel via de muis moet gebeuren. Dit kan tijdswinst en zo ook financiële voordelen opleveren.

Een muisarm en ergonomische klachten voorkomen

Een ander groot voordeel heeft te maken met de muisarm. De muisarm is een pols- en onderarmblessure die heel pijnlijk kan zijn. De pijn kan zich daarbij uitbreiden naar de nek, de schouders en de rest van de arm. Het begint vaak heel onschuldig, met wat irritatie aan de pols en koude vingers. Na verloop van tijd kan dit in chronische pijn resulteren.

Zo’n muisarm ontstaat door langdurig, veelvuldig en terugkerend gebruik van de computermuis. Volgens onderzoekers spelen er daarnaast ook andere factoren mee, zoals stress en psychosociale problemen. Bovendien kan een toetsenbord in minder mate ook een muisarm veroorzaken, maar dat is dan een noodzakelijk kwaad.

Er zijn verschillende manieren om u hiertegen te beschermen. In de eerste plaats is het vooral belangrijk om uw werkhouding aan te passen en de ellebogen op het tafelblad, onder een rechte hoek van negentig graden, te laten rusten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende pauzes te nemen. Ook een ergonomische muis en een ergonomisch toetsenbord kunnen helpen. Ten slotte is het aangewezen om de computermuis minder vaak te gebruiken. Het gebruik van sneltoetsen helpt derhalve om het muisgebruik te beperken.

Boekhoudsoftware met sneltoetsen

Er zijn steeds meer boekhoudprogramma’s die dergelijke sneltoetsen ondersteunen, maar houd wel rekening met de gebruiksvriendelijkheid. Sommige boekhoudprogramma’s hebben slechts een aantal van zo’n sneltoetsen die bovendien niet te wijzigen zijn. Andere boekhoudprogramma’s maken het mogelijk om zelf sneltoetsen te configureren zodat u de boekhoudsoftware helemaal naar uw hand zet.

Hierbij gaat het wel vooral om boekhoudsoftware die lokaal draait. AXITO plaatst dit zelfs als een van de USP’s op de homepagina van hun website, maar er zijn nog talloze concurrenten die de mogelijkheid ook aanbieden. Boekhoudsoftware in de cloud heeft het om softwarematige redenen, hoewel het zeker niet onmogelijk is, moeilijker om zaken zoals sneltoetsen te integreren. Dit kan gerust een van de minpunten van boekhoudsoftware in de cloud worden genoemd, maar anderzijds mag u natuurlijk ook niet blind zijn voor de pluspunten die het te bieden heeft. Bovendien kunnen ook andere tools zoals Scan & Herken op hun eigen manier bijdragen aan de verwerkingstijd en het muisgebruik.

15-januari-2021|Blog, Boekhouding|