Voorraadbeheersoftware en barcodescanners: een gouden combinatie?

Goede voorraadbeheersoftware neemt de manuele taken zoveel mogelijk uit handen. Bovendien wordt het risico op fouten verkleind, die fouten zijn vrijwel altijd het gevolg van manuele handelingen. Het gebruik van voorraadbeheersoftware die compatibel is met een barcodescanner, krijgt dan ook de voorkeur. U minimaliseert de foutkans, verhoogt de leverbetrouwbaarheid en u werkt ook gewoon tijdsefficiënt. Toch heeft een barcodescanner vaak een hoog prijskaartje, ook wanneer u de barcodescanners huurt. Daarom is het vooral voor grotere ondernemingen interessant en is het minder interessant voor de eenmanszaak die zijn beperkte voorraad wil beheren.

Automatische koppeling tussen barcodescanner en voorraadbeheersoftware

Wanneer u uw voorraadbeheersoftware aan een barcodescanner kunt koppelen, wordt de informatie live uitgewisseld. De barcodescanner kan informatie herkennen en registreren, zoals locaties, serienummers, batchnummers en artikelbarcodes. Door de rechtstreekse koppeling wordt die informatie meteen verwerkt in de voorraadbeheersoftware.

Eenvoudig transacties registreren

Via een barcodescanner linkt u een transactie automatisch aan het juiste product. Vertrekt een product uit het magazijn? Dan geeft u dat door het te scannen meteen aan. Komt er een nieuw product binnen? Zo geklaard! Hierdoor heeft u steeds een correct zicht op uw werkelijke voorraad, doet u klanten geen valse beloftes en verkleint u het risico op fouten. Uw leverbetrouwbaarheid stijgt en u krijgt minder te maken met geretourneerde producten. U registreert onder andere:

  • Goederenbewegingen
  • De ontvangst van goederen
  • De opslag van goederen
  • Orderpicking
  • De verzending van goederen

Integreren met boekhoudsoftware

Omdat u goede voorraadbeheersoftware met uw boekhoudprogramma koppelt, geldt onrechtstreeks hetzelfde voor uw barcodescanner. Dat wil zeggen dat u door het scannen ook automatisch boekhoudkundige wijzigingen registreert. Het gaat dan natuurlijk om voorraadwijzigingen, maar ook om ontvangsten. Andere zaken zoals magazijnverplaatsingen worden dan weer rechtstreeks doorgegeven aan de ERP-software.

Barcodescanners zijn een bron van informatie

De tijd dat barcodescanners enkel werden gebruikt om gegevens af te lezen, behoort al even tot het verleden. Tegenwoordig zijn goede barcodescanners voorzien van een eigen display. Op het display kunt u de meest uiteenlopende informatie laten verschijnen. U gebruikt het bijvoorbeeld om orderpickers aan te sturen. Zij weten dan meteen waar in het magazijn het product zich bevindt en gebruiken de efficiëntste weg om het op te pikken. Eenmaal aangekomen, koppelen ze terug naar het algemene systeem. In de praktijk is een barcodescanner dus niet alleen interessant voor de administratie, maar zeker ook voor het orderpicken.

Vergelijken is een must

Lang niet alle voorraadbeheersoftwarepakketten zijn compatibel met barcodescanners. Bovendien gaat het vaak om maatwerkoplossingen waar een stevig prijskaartje achter schuilt. Prijzen tot meer dan 400 euro per gebruiker per maand zijn daarbij niet ongewoon. Bovendien moet u de software vaak nog verder uitbreiden, heeft u barcodeprinters nodig en lopen de kosten al snel op.

Wij raden daarom aan om steeds de mogelijkheden en de prijzen goed te vergelijken. Via onze vergelijkingstool voor voorraadbeheersoftware krijgt u alvast een eerste aanzet. Vergelijk nu voorraadbeheersoftware en vind het pakket dat bij u past.

17-juni-2020|Blog, Voorraadbeheer|