Waar vind ik een Excel-sjabloon voor mijn boekhouding?

Bent u op zoek naar een Excel-sjabloon om uw boekhouding te voeren? Wij hebben verschillende Excel-sjablonen voor de boekhouding bestudeerd en vergeleken. Onze voornaamste conclusie is echter dat ze onvoldoende voldoen aan de eisen van hedendaagse ondernemers of dat ze een aantal belangrijke minpunten hebben. Het is beter om gebruik te maken van een (goedkoop) boekhoudprogramma. Maar eerst bespreken we hieronder drie excel sjablonen die we van het internet plukten.

In Excel boekhouden met XLBoekhouding

XLBoekhouding biedt een Excel-sjabloon voor de boekhouding aan en dit met diverse invulschermen. Het is ontwikkeld voor het voeren van de boekhouding van een eenmanszaak. Het is eenvoudig te bedienen en dankzij invoegingen in het verkoopdagboek worden er ook automatisch facturen aangemaakt. Daarnaast wordt de btw-aangifte eveneens automatisch gegenereerd, net zoals de jaarlijkse klantenlisting.

Het is een goed Excel-sjabloon voor de boekhouding en het valt zeker te overwegen. Anderzijds is het niet geschikt voor wie dubbel moet boekhouden. Ook dient u nog steeds zelf een aantal zaken manueel aan de fiscus door te geven en beschikt u niet over de benodigde digitale bestanden. Voor wie de kleine ondernemersregeling gebruikt, is er dan weer geen optie voorzien om een bijzondere btw-aangifte aan te maken. Daarnaast moet het Excel-sjabloon voor de boekhouding niet gewoon eenmalig worden gekocht, maar moet het als een licentie worden afgenomen die jaarlijks te vernieuwen is. Hierdoor verschilt het maar weinig van klassieke cloudoplossingen.

Ten slotte is fiscale ondersteuning niet in het pakket inbegrepen en enkel tegen bijbetaling mogelijk. Het is dan ook een goed Excel-sjabloon voor de boekhouding, maar het concurreert vooral tegen andere betalende alternatieven die we toch iets gebruiksvriendelijker vinden.

Gratis Excel-boekhoudtemplate van Omoo

Omoo (Ondersteuning voor Micro-Ondernemers in Opleiding) is een initiatief om ondernemerschap te stimuleren. Via de website van Omoo worden allerlei Excel-boekhoudtemplates gratis aangeboden, waaronder een pakket voor de vereenvoudigde boekhouding. Het omvat onder andere een aankoopdagboek, een verkoopdagboek, een financieel dagboek, resultatenrekening en btw-aangifte. Het komt ook inclusief handige voorbeelden.

Het Excel-sjabloon voor de boekhouding is echter niet geschikt voor wie een dubbele boekhouding voert of op termijn verwacht een dubbele boekhouding te moeten voeren. Bovendien is het Excel-sjabloon voor de boekhouding niet zo gebruiksvriendelijk omdat elke optie in een ander Excel-bestand is te vinden. Ten slotte zijn de btw-mogelijkheden beperkt en zijn de bestanden gedateerd (2003). Hierdoor is het noodzakelijk om ze zelf verder naar de hand te zetten en dat kost toch wel wat werk.

Gratis Excel-template van Sankaa

Het Excel-boekhoudtemplate van Sankaa is gratis te downloaden en te gebruiken. Het Excel-sjabloon voor de boekhouding heeft niet meteen de fraaiste vormgeving, maar lijkt wel gewoon te werken. Er is eveneens een pagina voorzien voor de inventaris, net zoals voor de jaarrekening en de begroting. Daarnaast is er een mooie handleiding voorzien. Ondersteuning geniet u echter niet, u dient te werken in Google Drive en bovendien is deze template enkel geschikt voor kleine vzw’s en niet voor wie een winstoogmerk heeft.

Algemene conclusie over boekhoudtemplates in Excel

Hoewel het in theorie mogelijk is om te boekhouden in Excel en er ook wel wat templates te vinden zijn, valt het ons op dat de kwaliteit niet altijd gewaarborgd is, ze minder gebruiksvriendelijk zijn en dat ze soms sterk verouderd zijn. Hierdoor is er geen garantie dat ze nog juist zijn.

Wanneer een Excel-sjabloon voor de boekhouding wel aan de eisen voldoet, gaat het vaak om betalende licenties. In zo’n geval zijn er maar weinig voordelen ten opzichte van boekhouden in de cloud, zoals u in ons eerder blogbericht kon lezen.

Kiest u toch liever voor een boekhoudoplossing in de cloud? Maak dan gebruik van onze vergelijker voor boekhoudsoftware en vind meteen een boekhoudprogramma dat wel aan uw eisen voldoet.

5-november-2020|Blog, Boekhouding|