Waarop letten bij het kiezen van een Belgisch boekhoudprogramma?

Wat boekhoudprogramma’s betreft zijn er talloze aanbieders op de markt actief. Toch zijn de goede Belgische boekhoudprogramma’s vaak slechts op één hand te tellen. Bovendien moeten deze Belgische boekhoudprogramma’s ook nog eens aansluiten bij de bijzonderheden van uw onderneming. Indien u weet waar u op dient te letten, is het kiezen van een Belgisch boekhoudprogramma vrij eenvoudig. In de praktijk zijn er per slot van rekening slechts een handvol keuzemogelijkheden echt de moeite. Hieronder vindt u de belangrijkste criteria waar u op moet letten.

# 1. Opleidingen en duidelijkheid

Hoewel Belgische boekhoudprogramma’s vrij veel gelijkenissen kennen en ze grotendeels dezelfde MAR-rekeningen gebruiken, zijn er altijd een aantal bijzonderheden. Dat hoeft uiteraard geen probleem te zijn. Of toch niet indien er voldoende informatie beschikbaar is. Ga daarom na of er ook opleidingen worden georganiseerd en of men handleidingen, tutorials of instructievideo’s heeft gemaakt. Daarnaast speelt ook de helpdesk een rol. In een ideaal geval krijgt u via die helpdesk gratis hulp van ervaren boekhouders.

# 2. Functionaliteiten en mogelijkheden

Lang niet alle Belgische boekhoudprogramma’s bieden evenveel mogelijkheden aan. Bij sommige Belgische boekhoudprogramma’s wordt er bijvoorbeeld een elektronisch bestand aangemaakt, hetgeen u ook meteen gebruikt voor uw btw-aangifte. Nog andere Belgische boekhoudprogramma’s beschikken over een mobiele app voor het scannen van facturen, tools om te factureren en bieden zelfs mogelijkheden om eenvoudig met vreemde valuta te werken. Ga vooraf na welke functionaliteiten voor u onmisbaar zijn en maak op basis hiervan de keuze. Zo moet u later geen andere stukjes software kopen, want dat is zelden voordeliger.

# 3. Toegang voor boekhouder

Vroeger waren Belgische boekhoudprogramma’s alleen offline beschikbaar, maar tegenwoordig doet u uw boekhouding steeds vaker in de cloud. Dat heeft natuurlijk een aantal voordelen te bieden. Zo heeft uw boekhouder of accountant steeds toegang tot het programma, opdat hij het een en ander kan controleren of gegevens opvraagt. Uiteraard moet u de keuze dan wel even met hem afstemmen. Denk eveneens aan de mogelijkheid om offline te werken, want ook dat is niet altijd een optie.

# 4. Koppelingen en automatisatie

Een goed Belgisch boekhoudprogramma moet tijdbesparend werken. En dus is het belangrijk dat het eenvoudig communiceert met andere systemen. De meeste boekhoudprogramma’s uit België laten zich eenvoudig combineren met WooCommerce, maar voor webshops die draaien op PrestaShop of Mijnwebwinkel is het dan weer zoeken naar een compatibel Belgisch boekhoudprogramma. Ook indien u Lightspeed of facturatiesoftware gebruikt, gaat u best na of u het Belgisch boekhoudprogramma daar eenvoudig mee kunt koppelen. Ten slotte is ook een bankkoppeling aangeraden, omdat u op die manier eenvoudig betalingen verwerkt in uw boekhouding.

Belgische boekhoudprogramma’s vergelijken

Wij van Cloudhints.be weten hoe we een goed boekhoudprogramma uit België herkennen. Maar bovenal beseffen we dat niet iedereen hetzelfde Belgisch boekhoudprogramma nodig heeft. Daarom ontwikkelden we een handige vergelijkingstool voor Belgische boekhoudprogramma’s. Enkel Belgische boekhoudprogramma’s die aan onze striktste vereisten voldoen, worden opgenomen. Ten slotte hebben we steeds reviews van andere gebruikers en prijzen transparant weergegeven, waardoor u nog eenvoudiger vergelijkt.

16-oktober-2019|Blog, Boekhouding|