Wat is een online boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma gebruikt u om uw boekhouding ordelijk bij te houden en het aantal manuele acties te beperken. Hierbij voldoet het boekhoudprogramma aan de eisen die de wetgever eraan stelt en houdt het alle bewijsstukjes meteen voor u bij. Daarnaast kan een boekhoudprogramma u eenvoudig inzicht bieden in de financiële situatie en evolutie van uw onderneming, terwijl er zelfs boekhoudprogramma’s zijn waarmee u hypothetische wijzigingen analyseert. Dezelfde mogelijkheden hebt u ook bij online boekhoudprogramma’s, hoewel het hier ook afhankelijk is van de functionaliteiten die de ontwikkelaar aanbiedt.

Wat kenmerkt een online boekhoudprogramma?

Een online boekhoudprogramma kan net hetzelfde als een klassiek boekhoudprogramma dat lokaal draait. Het enige verschil is eigenlijk dat het online boekhoudprogramma in de cloud draait. Bovendien worden updates centraal uitgerold en heeft u hier eigenlijk niet echt naar om te kijken. Ook hebt u de mogelijkheid om vanop elk apparaat toegang tot uw boekhouding te krijgen.

Voordelen van een online boekhoudprogramma

Een online boekhoudprogramma biedt veel voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat u overal toegang heeft tot uw online boekhouding. U kunt dus ook in de trein meteen het treinticket boeken. U werkt daarbij gewoon platform- en browseronafhankelijk. Daarnaast kunt u een online boekhoudprogramma vaak eenvoudiger koppelen, bijvoorbeeld met uw PayPal-account of webwinkel.

Belangrijk om te weten is dat u met een online boekhoudprogramma een geldige digitale boekhouding bijhoudt. Hierbij beschikt u steeds over een back-up. Aanbieders maken daarnaast zelf back-ups om gegevensverlies maximaal tegen te gaan. Bij sommige aanbieders gebeurt dat zelfs elke 15 minuten. Hoe dan ook rekent u op een goede beveiliging van uw gegevens omdat de aanbieders van boekhoudprogramma’s nu eenmaal grotere budgetten kunnen investeren in hun datacentra.

Ten slotte is ook het kostenplaatje het vermelden waard. Een online boekhoudprogramma werkt steeds via een SaaS-model waarbij de maandelijkse kosten eenvoudig te voorspellen zijn. De kosten stijgen niet zomaar omdat er nieuwe updates worden uitgerold of omdat alles moet worden aangepast aan de gewijzigde fiscaliteit. Dit maakt de kosten niet alleen beter voorspelbaar, maar in de praktijk hoeft u ook geen grote investeringen te doen.

Nadelen van een online boekhoudprogramma

Hoewel de voordelen van een online boekhoudprogramma niet min zijn, is het goed om te weten dat er ook een aantal nadelen aan verbonden zijn. Het belangrijkste nadeel is toch wel de veiligheid. Nochtans bieden aanbieders een optimale beveiliging van uw gegevens, maar vaak bent u zelf de zwakste schakel. Maakt u gebruik van een openbaar wifinetwerk of bent u een van de 1234-wachtwoordgebruikers? Dan is een online boekhoudprogramma al snel onveilig.

Een tweede nadeel is dat u een online boekhoudprogramma enkel online kunt gebruiken. Zonder internetverbinding kunt u dus niet met uw boekhouding aan de slag.

Ten slotte is een online boekhoudprogramma enkel geschikt voor een digitale boekhouding. In tegenstelling tot bij een papieren boekhouding moet u elk document dan ook inscannen. Dat vergt veel meer tijd. Anderzijds heeft u natuurlijk wel altijd een digitale back-up van uw boekhouding.

Eenvoudig een online boekhoudprogramma vinden

Bent u helemaal overtuigd van de meerwaarde van een online boekhoudprogramma? Wij ook! Daarom hebben wij verschillende online boekhoudprogramma’s voor u vergeleken. Hierdoor kunt u nog eenvoudiger een online boekhoudprogramma vinden. Vergeet zeker niet om even de reviews van andere gebruikers te bekijken en kies vandaag nog het beste online boekhoudprogramma.

15-april-2020|Blog, Boekhouding|