Wat is het beste boekhoudprogramma voor de student-zelfstandige?

Een student-zelfstandige werkt vaak via een eenmanszaak, heeft vaak beperkte inkomsten en kiest bovendien relatief vaak voor de btw-vrijstellingsregeling. Dat wetende, kunnen we bepalen wat het beste boekhoudprogramma voor de student-zelfstandige is. Wij van Cloudhints leggen het een en ander uit en helpen de student-zelfstandige het beste boekhoudprogramma kiezen.

Enkel of dubbel boekhouden als student-zelfstandige

Voor de student-zelfstandige zijn er in principe geen speciale boekhoudkundige regels. Eigenlijk moet u zich dus de vraag stellen of u nu enkel of dubbel moet boekhouden. Boekhoudkundig is dat een wereld van verschil. In functie hiervan kiest u dan ook het beste boekhoudprogramma voor de student-zelfstandige.

De meeste studenten worden via een eenmanszaak student-zelfstandige en moeten dan enkel boekhouden. Het voordeel daarvan is dat het net iets eenvoudiger is en minder kennis vergt. Wanneer u echter via een vennootschap gaat werken, moet u dubbel boekhouden. In de praktijk is het natuurlijk wel iets ingewikkelder en kan de student-zelfstandige in een eenmanszaak ook dubbel moeten boekhouden, maar een omzet van 500.000 euro zal voor veel student-zelfstandigen niet meteen realistisch zijn. Het sociaal statuut voor de student-zelfstandige is er eigenlijk gewoon voor hen wier inkomen (niet gelijk aan omzet) onder het drempelbedrag van 13.993,78 euro valt.

Wel of geen vrijstelling van btw

De doorsnee student-zelfstandige betaalt geen bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep en heeft dus een inkomen van minder dan 13.993,78 euro. De student-zelfstandige met zo’n bescheiden inkomen kan dan steeds kiezen voor de btw-vrijstellingsregeling. Dat betekent:

  • Geen btw aan de klanten aanrekenen (vooral interessant bij consumenten)
  • Geen btw storten aan de FOD Financiën
  • Geen periodieke btw-aangiften indienen
  • Geen btw van leveranciers in aftrek brengen (niet interessant bij veel aankopen)
  • Wel jaarlijks een btw-listing indienen (behalve bij een nihil-listing)
  • Wel bijzondere btw-aangiften indienen (indien toepasselijk)
  • Wel intracommunautaire opgaven indienen (indien toepasselijk)

Dit stelsel wordt niet zo vaak gekozen, maar voor student-zelfstandigen kan het toch interessant zijn omdat zij op die manier minder fiscale verplichtingen hebben. Het beste boekhoudprogramma voor de student-zelfstandige moet daar dan ook mee overweg kunnen. Ook bij een facturatiemodule is dat het geval: de vermelding “bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen” moet per slot van rekening op elke factuur zijn aangebracht.

Goedkoopste boekhoudprogramma voor de student-zelfstandige

De student-zelfstandige heeft vaak een beperkte omzet en dan is een dure boekhouder economisch gezien wellicht niet het beste idee. Anderzijds raden we ook af om te boekhouden in Excel. Studenten hebben vaak weinig ervaring met boekhouden en dan sluipen er al snel foutjes in de administratie. Bij een controle kunnen zo’n foutjes grote gevolgen hebben en veel kosten. Daarom is het beste boekhoudprogramma voor de student-zelfstandige een online boekhoudprogramma. Zo’n online boekhoudprogramma is vaak al voor enkele euro’s per maand beschikbaar en is toch een veiligere optie.

Boekhoudprogramma’s voor de student-zelfstandige vergelijken

Op zoek naar het beste boekhoudprogramma voor de student-zelfstandige? Cloudhints maakt het u gemakkelijk. Via onze keuzehulp voor boekhoudprogramma’s vindt u automatisch een geschikt boekhoudprogramma. U ziet meteen wat het boekhoudprogramma kost en wat de mogelijkheden zijn. Ga nu boekhoudprogramma’s vergelijken en maak de juiste keuze.

8-september-2020|Blog, Boekhouding|