Wat is het beste boekhoudprogramma voor een sportclub?

Ook een sportclub heeft nood aan een goed boekhoudprogramma. De Vlaamse Sportfederatie ging daarom op zoek naar goede boekhoudprogramma’s voor de Vlaamse sportclubs. Onder andere het boekhoudprogramma Silvasoft wordt door de Vlaamse Sportfederatie aanbevolen, net als onder meer Penningmeester.be. Daarnaast ontwikkelde de Vlaamse Sportfederatie een kant-en-klare Excel-template om gratis de boekhouding bij te houden.

Gratis Excel-template voor sportclubs

Het is zeker niet nodig om een boekhoudprogramma te gebruiken. U kunt namelijk ook boekhouden in Excel. Door middel van een goede template kunt u gemakkelijk uw boekhouding bijhouden en voldoet u aan alle wettelijke verplichtingen. Het is wel belangrijk dat u kiest voor een passende template. Zo’n template vinden, blijkt nogal een uitdaging te zijn. Daarom heeft de Vlaamse Sportfederatie er zelf een gemaakt.

Wij raden aan om te kiezen voor de Excel-template die door de Vlaamse Sportfederatie is ontwikkeld. Met deze tool kunt u rekeningen en kassen aanmaken, ontvangsten en uitgaven ingeven, automatisch een financieel overzicht of een jaarrekening opmaken en dergelijke meer. Het is geschikt voor zowel feitelijke verenigingen als vzw’s. We hebben ook een overzicht gemaakt met andere gratis Excel-templates die u kunt gebruiken.

Weet wel dat een Excel-template een aantal nadelen heeft. In veel gevallen is het dan ook interessanter om te kiezen voor een boekhoudprogramma in de cloud. Meer daarover leest u in onze eerdere blog waarin we de voordelen van online boekhouden bespreken.

Goede boekhoudsoftware voor sportclubs (vereenvoudigd boekhouden)

De Vlaamse Sportfederatie raadt aan om te kiezen voor Assistonline.eu of Penningmeester.be indien u een vereenvoudigde boekhouding voert. Het gaat om twee boekhoudprogramma’s die laagdrempelig zijn en die geen uitgebreide kennis vereisen. Tegelijkertijd zijn ze ook heel betaalbaar en bieden ze extra tools die voor sportclubs handig kunnen zijn. Met Assistonline.eu kunt u bijvoorbeeld ook aan ledenbeheer doen. Via de Vlaamse Sportfederatie betaalt u 89 euro per jaar voor Assistonline.eu. Penningmeester.be kost 200 euro per jaar. Dat is wel flink meer dan wat u betaalt voor andere SaaS-oplossingen als Silvasoft.

Daarnaast heeft de Vlaamse Sportfederatie ook andere boekhoudprogramma’s met elkaar vergeleken. Het gaat om algemene boekhoudprogramma’s waarmee het mogelijk is om een vereenvoudigde boekhouding te voeren. Ze zijn vaak iets goedkoper, maar een aantal voor sportclubs nuttige tools ontbreken. Anderzijds geeft men bij de Vlaamse Sportfederatie aan dat ze vaak over meer analysemogelijkheden beschikken en dus interessanter zijn voor wie graag de cijfertjes uitspit. De Vlaamse Sportfederatie raadt aan om te kiezen voor Silvasoft, Octopus of Yuki. Uit de reviews op onze website weten wij dat Silvasoft een heel populaire keuze is.

Goede boekhoudsoftware voor sportclubs die dubbel boekhouden

Ook voor sportclubs die dubbel boekhouden wordt Silvasoft door de Vlaamse Sportfederatie aanbevolen. Daarnaast raadt het ook Exact Online, Wings, Octopus, Venice, Winbooks, Sage BOB, Integral en de boekhoudsoftware van Kluwer (o.a. Briljant Account en Vero Count) aan. Het gaat om goede boekhoudsoftware voor sportclubs, waarvan ook wij er een aantal heel positief hebben beoordeeld. Meer informatie over deze boekhoudprogramma’s is ook terug te vinden op de website van de Vlaamse Sportfederatie.

22-november-2021|Blog, Boekhouding|