Wat is het beste boekhoudprogramma voor particulieren?

Niet alleen bedrijven hebben nood aan goede boekhoudsoftware, ook voor particulieren kan de juiste software soms heel belangrijk zijn. We leggen uit hoe u het beste boekhoudprogramma voor particulieren op het spoor komt en maken daarbij een onderscheid tussen twee verschillende situaties.

Waarom op zoek gaan naar het beste boekhoudprogramma voor particulieren?

Regelmatig krijgen wij de vraag wat het beste boekhoudprogramma voor particulieren is. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien een beetje vreemd, omdat particulieren in tegenstelling tot bedrijven natuurlijk geen boekhouding hoeven bij te houden. Op basis van fiscale fiches die de werkgever, de verzekeraar of de socialezekerheidsinstelling opstelt, heeft de fiscus namelijk een goed zicht op de inkomsten.

Toch kan ook een particulier gebaat zijn bij een boekhoudprogramma, bijvoorbeeld als ze een opleiding boekhouden volgen. Met het beste boekhoudprogramma voor particulieren kunnen ze dan hun theoretische kennis in de praktijk omzetten. En de praktijk is altijd een belangrijke leerschool. Daarnaast is het een erkenning dat boekhoudsoftware er niet alleen is om de fiscus te plezieren, maar ook om inzicht te bieden in de financiën. Met het beste boekhoudprogramma voor particulieren kunt u eenvoudig uw persoonlijke financiën bijhouden en monitoren. Afhankelijk van wat uw doelstellingen zijn, zal een ander programma het beste boekhoudprogramma voor particulieren zijn. Hieronder maken we dan ook het onderscheid tussen de twee aangehaalde situaties.

Het beste boekhoudprogramma voor particulieren die leren boekhouden

Als u leert boekhouden en met een boekhoudprogramma de theoretische inzichten in de praktijk wil omzetten, dan raden we aan om een professioneel boekhoudprogramma te kiezen. Het beste boekhoudprogramma voor particulieren is dan een boekhoudprogramma dat ook door professionals wordt gebruikt. De makkelijkste manier om het beste boekhoudprogramma voor particulieren op het spoor te komen, is door boekhoudprogramma’s te vergelijken met behulp van onze vergelijkingstool. We raden aan om te kiezen voor een aanbieder die gratis proefaccounts aanbiedt of waarbij u op zijn minst maandelijks kunt opzeggen.

Wij vinden het beste boekhoudprogramma voor particulieren het boekhoudprogramma van Silvasoft. Het gaat namelijk om een heel compleet programma waarbij u over alle mogelijkheden beschikt, gaande van het bijhouden van voorraden tot het samenstellen van rapportages. Hierdoor kunt u eenvoudig uw theoretische kennis in de praktijk omzetten.

Het beste boekhoudprogramma voor particulieren hun persoonlijke financiën

Voor het bijhouden van de persoonlijke boekhouding, met andere woorden van uw persoonlijke inkomsten, uitgaven en bezittingen, zijn er betere tools te vinden. Het gaat om tools die speciaal voor particulieren zijn ontwikkeld.

Vooral apps zijn handig, omdat u het overzicht dan altijd bij de hand hebt en gefundeerde beslissingen kunt nemen. Onder andere Money Lover is een goede keuze. Deze app helpt u niet alleen om zicht te krijgen op uw inkomsten en uitgaven, maar bovendien rekent u ook op diverse grafieken die meer inzicht bieden in uw portemonnee. Het is zelfs mogelijk om vaste kosten in een overzichtelijke kalender op te lijsten, budgetplanningen op te stellen en om een alarm in te stellen. De alarmfunctie waarschuwt u voor rode cijfertjes. Zo grijpt u in voordat het te laat is.

De app Money Lover is te downloaden voor iOS en Android en is volgens velen het beste boekhoudprogramma voor particulieren. Er zijn uiteraard nog heel wat alternatieven te vinden. Ook Spendee is bijvoorbeeld een goede keuze, zeker als u ook de gegevens naar Excel wilt exporteren om ze vervolgens diepgaander te analyseren.

25-februari-2022|Blog, Boekhouding|