Welke software heeft u als elektricien nodig?

Als elektricien bent u vaak een manusje-van-alles. Het is een druk bestaan en tijd voor administratie is er lang niet altijd. Goede software kan de werkdruk verlichten en zorgt ervoor dat u nog efficiënter aan de slag gaat. Maar welke software heeft een elektricien zoal nodig? In dit blogbericht schetsen we een overzicht van onmisbare softwaresystemen voor elektriciens.

CAD-software voor het uittekenen van technische circuits

Voor een elektricien is een goed tekenprogramma een must, bijvoorbeeld voor het tekenen van het eendraadschema of een actorenschema. Goede CAD-software is onmisbaar voor elektriciens en helpt hen om een dossier samen te stellen. Goede CAD-software automatiseert een aantal taken en kan automatisch netlijsten en lijsten van onderdelen genereren. Daarnaast helpt het ontworpen circuits te optimaliseren. Er zijn talloze aanbieders op de markt, zoals AutoCAD, Proficad en DomoCAD.

Administratiesoftware voor elektriciens

Een goed facturatieprogramma is voor elke zelfstandige noodzakelijk. Hiermee stelt u snel een factuur of offerte op, waarbij u onder andere vooringestelde prijslijsten gebruikt. Ook wanneer u met een boekhouder samenwerkt zult u een facturatieprogramma nodig hebben. Doet u echter zelf uw boekhouding, dan is ook een boekhoudprogramma noodzakelijk. Controleer in dat geval steeds of u eenvoudig het facturatieprogramma aan het boekhoudprogramma kan koppelen opdat u niet elke factuur manueel hoeft in te putten. Volgens de door ons verzamelde reviews scoren vooral Yoursminc en Silvasoft heel goed.

Voorraadbeheersoftware

Als elektricien is het vaak belangrijk dat u snel kan schakelen, zeker als het om spoedherstellingen gaat. U kunt niet altijd nog even een schakelaar of enkele meters kabel bestellen en dus moet u over een ruime voorraad beschikken. Voorkom een uitputting van uw voorraad en gebruik voorraadbeheersoftware. Hierdoor heeft u steeds een actueel zicht op alle componenten en weet u snel wanneer u een nieuwe bestelling moet plaatsen. Sommige voorraadbeheerpakketten geven ook historische inzichten, waardoor u weet dat u bijvoorbeeld tijdens de winterperiode meer ketelonderdelen in moet slaan. Volgens onze reviews zijn de voorraadbeheersoftwarepakketten van Exact en Silvasoft goede keuzes.

Urenregistratiesoftware

Als elektricien is het niet altijd eenvoudig om een totaaltarief te afficheren. Net daarom werken veel elektriciens nog steeds met uurtarieven en geven zij op de offerte een niet-bindende schatting weer. In zo’n geval is het gebruik van urenregistratiesoftware aangeraden. Op die manier houdt u helder en transparant bij hoeveel tijd u en/of uw medewerkers aan het project hebben gewerkt. Sommige softwaresystemen maken het ook mogelijk om de urenregistratiesoftware aan het facturatieprogramma te koppelen, waardoor u in een enkele klik een factuur genereert. De urenregistratie van Silvasoft en Exact worden door onze reviewers aangeraden.

Gespecialiseerde softwarepakketten voor elektriciens en installateurs

Wat de administratie betreft zijn er ook speciale softwarepakketten op de markt. Denk bijvoorbeeld aan software voor HVAC-installateurs waarmee u niet alleen eenvoudig het verloop van een project bijhoudt, maar waarmee u ook een historiek van alle installaties bij de hand houdt en automatisch meldingen krijgt wanneer een periodiek onderhoud noodzakelijk is. Ook voor pakweg elektriciteitsinstallateurs en alarminstallateurs bestaan er zo’n softwarepakketten. Cafca is een voorbeeld van zo’n aanbieder.