Btw aangifte

Wat is een periodieke btw-aangifte?

De meeste zelfstandigen zijn btw-plichtig en moeten 6%, 12% of 21% btw rekenen aan hun klanten. Het btw bedrag wat de zelfstandige ontvangt van zijn klanten moet worden aangegeven. Daarnaast heeft een zelfstandige ook btw betaald aan zijn leveranciers. Dit btw bedrag mag van het ontvangen btw bedrag worden afgetroken. Het verschil moet de zelfstandige vervolgens betalen aan de btw-administratie.

Wie moet een btw-aangifte indienen?

Als zelfstandige moet u een periodieke btw-aangifte indienen als u btw-plichtig bent. U bent hier echter van vrijgesteld in de volgende gevallen:

  • Als uw onderneming onderworpen is aan de vrijstellingsregeling
  • Als uw onderneming onderworpen is aan de bijzondere landbouwregeling
  • Als uw onderneming uitsluitend leveringen van goederen of diensten verricht die zijn vrijgesteld door artikel 44 van het Btw-Wetboek en waarvoor u geen recht op aftrek van btw heeft
  • Als uw onderneming bepaalde activiteiten uitvoert, waarbij u geen gebruik maakt van het recht op aftrek van de btw.
  • Als uw onderneming een jaarlijkse omzet heeft van minder dan 25.000 euro kunt u worden vrijgesteld van de btw.

Wanneer moet een btw-aangifte ingediend worden?

De meeste starters dienen hun btw-aangifte om de drie maanden in. Dat moet ten laatste op de 20ste dag van de maand die volgt op het afgeronde kwartaal. Je kunt ook kiezen voor maandelijkse periodieke btw-aangiften. Maar dit is pas verplicht als uw jaarlijkse omzet 2.500.000 euro overschrijdt.

Hoe kan ik een btw-aangifte indienen?

De periodieke btw-aangifte moet u op elektronische wijze online indienen via de Intervat toepassing.

Wat als ik te laat ben met mijn btw-aangifte?

Als u te laat bent met uw btw-aangifte dan kunt u een flinke boete verwachten. Ook als u een fout heeft gemaakt in de btw-aangifte dan kunt u een boete verwachten. Daarom is het altijd aan te raden om een boekhouder te raadplegen als u twijfelt over uw btw-aangifte. Er zijn echter ook diverse boekhoudprogramma’s die de btw-aangifte automatisch voor uw uitrekenen. Hieronder vindt u drie boekhoudprogramma’s waarmee u uitstekend uw btw-aangifte kunt doen.

Welk boekhoudprogramma is het meest geschikt?

Op dit moment zijn er een aantal boekhoudprogramma’s die uw btw-aangifte automatisch uitrekenen en die een kant en klaar bestand aanleveren die u kunt indienen bij de Intervat toepassing. Wij hebben alle programma’s getest en het boekhoudprogramma wat als beste uit de test komt is Silvasoft. Silvasoft laat in één duidelijk overzicht zien welke bedragen horen bij de verschillende roosters en in Silvasoft kunt u een .xml bestand exporteren die u kunt uploaden bij Intervat. 

28-april-2017|Blog, Boekhouding|