Data egress fees: wanneer de cloud meer kost dan verwacht

Steeds meer software bevindt zich in de cloud. Dit betekent meteen ook dat uw gegevens zich op de servers van anderen bevinden. Dit kan het overschakelen naar een nieuw softwareprogramma bemoeilijken. En dat terwijl flexibiliteit en schaalbaarheid belangrijk zijn voor bedrijven van alle groottes. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het kiezen van een cloudprovider zijn de zogenaamde data egress fees of gegevensoverdrachtskosten. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn en het overschakelen naar een andere provider bemoeilijken. In dit artikel leggen we uit wat data egress fees precies zijn, waarom deze kosten worden aangerekend en hoe de industrie verandert om bedrijven meer vrijheid te geven.

Wat zijn data egress fees?

Data egress fees zijn kosten die worden aangerekend door cloudproviders wanneer u gegevens verplaatst van hun dienst naar een andere locatie, zoals een andere cloudprovider of uw eigen datacenter. Dit kan variëren van kosten per gigabyte data die wordt overgezet tot meer complexe prijsmodellen afhankelijk van de gebruikte bandbreedte of de regio waarnaar de gegevens worden overgebracht. Veel providers rekenen echter een forfaitaire kost aan. Deze kost krijgt soms ook andere namen, zoals administratieve kosten of overdrachtskosten.

De reden achter data egress fees

Cloudproviders rekenen deze kosten aan om de infrastructuur- en onderhoudskosten te dekken die gepaard gaan met het beheren van enorme hoeveelheden data. Het overbrengen van gegevens vereist een aanzienlijke hoeveelheid bandbreedte en kan de provider belasten, vooral als grote volumes data worden verplaatst. Deze kosten zijn ook een manier voor providers om klanten te ontmoedigen hun diensten te verlaten. Data egress fees kunnen nu eenmaal een significante drempel vormen voor bedrijven die willen overstappen naar een andere cloudprovider. Afhankelijk van de hoeveelheid data die moet worden overgezet, kunnen de kosten snel oplopen, waardoor bedrijven mogelijk besluiten om bij hun huidige provider te blijven, zelfs als deze niet meer aan hun behoeften voldoet.

Een veranderende sector

Gelukkig is er een trend waarbij steeds meer cloudproviders afstappen van het aanrekenen van data egress fees of deze aanzienlijk verlagen. Dit om meer flexibiliteit te bieden en de overstap naar hun diensten aantrekkelijker te maken. Dit is een positieve ontwikkeling voor bedrijven die op zoek zijn naar meer vrijheid om de beste cloudoplossingen voor hun behoeften te kiezen. Bij zakelijke software, zoals boekhoudprogramma’s, gaan providers vaak nog een stap verder. Zij rekenen niet alleen geen data egress fees aan, maar ondersteunen ook actief het overstapproces. Dit betekent dat de nieuwe provider hulpmiddelen en ondersteuning biedt om uw gegevens veilig en efficiënt over te brengen van uw oude systeem naar hun dienst. Deze overstapservices minimaliseren de administratieve rompslomp en technische last en maken de overstap extra eenvoudig.

Belang van een goede overstapservice

Het gebruikmaken van overstapservices kan enorm voordelig zijn. Het verlaagt de technische drempels die gepaard gaan met het migreren van data en systemen en zorgt voor een naadloze overgang. Bovendien helpt het om gegevensverlies of -corruptie tijdens de overdracht te voorkomen, wat cruciaal is voor de integriteit van uw bedrijfsgegevens. Voordat u besluit over te stappen naar een nieuwe cloudprovider of online leverancier van zakelijke software, is het wel essentieel om verschillende opties te vergelijken. Let daarbij niet alleen op de kosten, functies en overstapservice, maar ook op de flexibiliteit die de provider biedt wat de gegevensoverdracht betreft. Bestudeer de algemene voorwaarden zorgvuldig om te begrijpen welke kosten er verbonden zijn aan het verlaten van de dienst. Neem bij twijfel contact op met de klantenservice van de softwareleverancier om antwoorden te krijgen op uw vragen hieromtrent.

9-maart-2024|Blog, Boekhouding|