Is een boekhouder verplicht?

“Is een boekhouder verplicht?” is een vraag die veel ondernemers zichzelf stellen bij het opzetten of uitbreiden van hun bedrijf. In dit artikel geven we u antwoord op deze vraag en bespreken we de verplichtingen waaraan u als ondernemer moet voldoen, evenals de voordelen van het inschakelen van een boekhouder en het gebruik van een goed boekhoudprogramma. Onthoud alvast het volgende: in principe is een boekhouder niet verplicht in België.

Is een boekhouder verplicht voor uw onderneming?

Een boekhouder is in België niet wettelijk verplicht voor ondernemers. Wat wel verplicht is, is het voeren van een goede en nauwkeurige boekhouding. U bent als ondernemer verantwoordelijk voor het bijhouden van uw financiële administratie, het indienen van belastingaangiften en het opstellen van jaarrekeningen. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot sancties en boetes. Een boekhouder kan helpen om dergelijke boetes te voorkomen.

Voordelen van een boekhouder en risico’s van zelf uw boekhouding doen

Hoewel een boekhouder niet verplicht is, kan het inschakelen van een professional vele voordelen bieden. Een boekhouder kan u helpen met het opzetten van uw administratie, het indienen van belastingaangiften en het opstellen van jaarrekeningen. Verder kan een boekhouder fiscaal advies verlenen, waardoor u uw financiële zaakjes kunt optimaliseren. Bovendien kan een boekhouder u tijd en stress besparen, aangezien zij op de hoogte zijn van de geldende wet- en regelgeving en ervoor kunnen zorgen dat u voldoet aan uw fiscale verplichtingen.

Een extra voordeel van een boekhouder inschakelen, is dat u meer tijd hebt om de aangiften te doen. Bent u te laat? Dan kunt u overwegen om nog snel een boekhouder in de arm te nemen. Als u ervoor kiest om zelf uw boekhouding te doen, loopt u het risico fouten te maken die kunnen leiden tot boetes en sancties. Het kan ook tijdrovend zijn en vereist enige financiële kennis.

Soms is een accountant wel verplicht

In sommige situaties is het verplicht om een accountant in te schakelen en over een accountantsverklaring te beschikken. Dit is het geval voor sommige bv’s. Zij zijn wettelijk verplicht om jaarlijks een accountantsverklaring te laten opstellen en het een en ander te laten controleren door een onafhankelijke accountant. Het opstellen van zo’n verklaring kunt u niet zelf doen, u bent verplicht om dit door een accountant te laten doen.

Goed boekhoudprogramma als ondersteuning

Als u besluit om zelf uw boekhouding te doen, kan een goed boekhoudprogramma u hierbij helpen. Zeker als u al enige financiële kennis heeft, kan een boekhoudprogramma u tijd en moeite besparen bij het bijhouden van uw administratie. Een boekhoudprogramma kan u helpen bij het ordenen van uw financiële gegevens, het opstellen van rapporten en het indienen van belastingaangiften.

Er zijn ook boekhouders die u kunnen helpen bij het beheren van uw eigen boekhouding door periodiek controles uit te voeren en advies te geven. Dit type samenwerking, vaak aangeduid als ‘co-sourcing’, stelt u in staat om zelf uw boekhouding te doen met de ondersteuning van een professional. De boekhouder controleert of de gegevens correct zijn ingevoerd, of de belastingaangiften juist zijn ingediend en of de jaarrekening voldoet aan de wettelijke eisen. Op deze manier kunt u profiteren van de expertise van een boekhouder terwijl u nog steeds zelf verantwoordelijk bent voor uw administratie.

22-april-2023|Blog, Boekhouding|