Voorkom dataverlies met cloudsoftware

Gegevens, in deze moderne wereld is het een waardevolle grondstof. Data worden soms voor miljoenen verkocht en worden spijtig genoeg ook al eens gestolen door internetcriminelen. Voor bedrijven is het cruciaal om de integriteit en beschikbaarheid van hun data te waarborgen. Een manier om dit te doen, is door over te schakelen naar cloudsoftware in plaats van de data lokaal te bewaren. Maar hoe draagt cloudsoftware precies bij aan het voorkomen van dataverlies? We leggen het voor u uit.

Veiligheidskenmerken van cloudsoftware

Cloudsoftware wordt gekenmerkt door haar ingebouwde veiligheidsmaatregelen. Omdat de data worden opgeslagen op servers in beveiligde datacenters, wordt het risico van lokaal dataverlies aanzienlijk verminderd. Hardwarefouten, stroomuitval of zelfs natuurlijke rampen kunnen de integriteit van lokaal opgeslagen data bedreigen. Met cloudsoftware zijn deze risico’s aanzienlijk verlaagd. Zeker omdat datacenters vaak zijn uitgerust met allerlei mechanismen om zelfs in het geval van een ramp, bijvoorbeeld een brand of een inbraak, de gegevens te beschermen. Bij lokale opslag zijn dergelijke beveiligingsmaatregelen in principe niet van de partij.

Automatische back-ups met cloudsoftware

Een van de meest waardevolle aspecten van cloudsoftware is de automatische back-upfunctie. De data worden daarbij regelmatig gekopieerd en veilig bewaard, waardoor bedrijven zich geen zorgen hoeven te maken over het handmatig back-uppen van hun data. In het geval van een technische storing of menselijke fout, kunnen de gegevens eenvoudig worden hersteld naar de meest recente back-up.

Redundantie

Cloudproviders implementeren redundantie om de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van data te verhogen. Dit betekent dat er meerdere kopieën van uw data worden bewaard op verschillende servers en soms zelfs op verschillende locaties. Mocht er iets misgaan met één server, dan is er altijd een andere die de taken kan overnemen zonder dat er gegevens verloren gaan. In een ideaal geval maakt de aanbieder back-ups op externe locaties, bijvoorbeeld aan de andere kant van de wereld. Hierdoor kan een nationale of internationale ramp er niet meteen voor zorgen dat de gegevens verloren gaan. Bij een lokale opslag is dit uiteraard anders en gaat data eenvoudiger verloren.

Data-encryptie

Cloudproviders maken gebruik van geavanceerde encryptietechnieken om data te beveiligen. Dit betekent dat de gegevens worden versleuteld en alleen toegankelijk zijn met de juiste sleutel. Het is een extra laag van beveiliging die helpt te voorkomen dat onbevoegde personen toegang krijgen tot uw gevoelige bedrijfsgegevens.

Toegangsbeheer

Met cloudsoftware kunnen bedrijven nauwgezet beheersen wie toegang heeft tot welke informatie. Toegangscontroles en authenticatiesystemen zorgen ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot uw data. Bovendien kunnen activiteiten worden gevolgd en gemonitord om eventuele onregelmatigheden snel te identificeren. Het is wel zo dat individuele gebruikers ook verantwoordelijkheid dragen, althans wat het kiezen van veilige wachtwoorden betreft. Wachtwoorden kunnen maar beter niet worden opgeschreven of uitgewisseld. Tegelijkertijd bewijst de praktijk dat aanbieders van cloudsoftware steeds meer inzetten op een extra beveiligde toegang, bijvoorbeeld door middel van MFA. Men dient dan niet alleen de identiteit te verifiëren op basis van het kennen van een wachtwoord, maar bijvoorbeeld ook door het beschikken over een bepaalde tokengenerator of een smartphone met een app.

19-juni-2023|Blog, CRM|