De 5 grootste voordelen van voorraadbeheersoftware

Ongeacht of het nu gaat om een fysieke winkel, webshop of bouwonderneming: voorraadbeheer is cruciaal om de onderneming vlot draaiende te houden. Vroeger was voorraadbeheer vooral een manueel proces, maar vandaag is automatisatie het codewoord van de dag. Voorraadbeheersoftware speelt daarbij een cruciale rol en dat heeft natuurlijk alles te maken met de voordelen die het u biedt. Wat deze voordelen zijn? Hieronder hebben we de vijf belangrijkste voordelen voor u toegelicht.

# 1. Automatiseren van tijdrovende processen

Manueel voorraadbeheer is heel tijdrovend omdat u voortdurend voorraden moet monitoren en handmatig bestellingen moet plaatsen, opvolgen en verwerken. Door de voorraadbeheer te automatiseren, bespaart u veel tijd. Hierdoor neemt de personeelskost af en verhoogt u de winstmarge. Het maakt het ook mogelijk om aan competitievere prijzen te werken, wat dan weer de marktpositie ten goede komt. Ondernemingen die hun voorraden manueel opvolgen, hebben dan ook altijd een strategisch nadeel ten opzichte van ondernemingen die hun voorraadbeheer automatiseren.

# 2. Administratieve vereenvoudiging

De voordelen van voorraadbeheersoftware vinden we niet enkel in het magazijn. Voorraadbeheersoftware neemt per slot van rekening ook een aantal administratieve taken over. Het kan bijvoorbeeld volautomatisch bestelbonnen of verzendstickers aanmaken. Daarnaast kunt u de voorraadbeheersoftware laten communiceren met de boekhoudsoftware, waar de voorraad een invloed heeft op het resultaat van de onderneming. Door voorraadbeheersoftware te gebruiken is de jaarlijkse inventarisatie veel eenvoudiger, net zoals het opmaken van klantenlijsten en intracommunautaire listings.

# 3. Koppeling met webshop

Het is mogelijk om voorraadbeheersoftware rechtstreeks met de backend van uw webshop te koppelen. Hierdoor heeft een geplaatste bestelling automatisch invloed op de achterliggende voorraad, waarna al dan niet automatisch nieuwe bestellingen worden geplaatst bij de leverancier. Indien een bepaald product anderzijds tijdelijk niet voorradig is, kan de webshop daarvan melding maken. Daarnaast is het mogelijk om externe gegevens op te vragen. Zo kan de voorraadbeheersoftware bijvoorbeeld rekening houden met de voorraad van leveranciers, waarbij dropshipping een oplossing vormt om eventuele tekorten op te vangen.

# 4. Geen risico op fouten

Wie manueel zegt, zegt ook menselijke fouten. En dat is problematisch, want voorraden hebben niet alleen invloed op de boekhouding, maar ook op de werking van de onderneming, de klanttevredenheid en de resultaten. Daarnaast zijn correcte cijfers cruciaal om gepaste beleidsbeslissingen te nemen. Goede voorraadbeheersoftware maakt daarentegen geen telfouten en heeft geen last van vermoeidheid, waardoor u steeds over actuele en correcte cijfers beschikt.

# 5. Uitgebreide rapportages

Voorraadbeheersoftware beschikt vaak over de mogelijkheid om uitgebreide rapportages te genereren die u een diepgaand inzicht geven in uw voorraad. Zo kunt u op basis van historische gegevens anticiperen op een toenemende of afnemende vraag. Hierdoor heeft u op Black Friday nooit te kampen met een voorraadtekort, maar hoeft u anderzijds ook geen overstock te vrezen.

Voorraadbeheersoftware vinden met Cloudhints

Er zijn verschillende soorten voorraadbeheersoftware beschikbaar en ze beschikken lang niet allemaal over evenveel functionaliteiten en koppelingsmogelijkheden. Daarom is het voorraadbeheersoftware vergelijken zo belangrijk. Via onze vergelijkingstool vergelijkt u softwarepakketten van verschillende leveranciers zoals Silvasoft, Exact, Yerpa en Webship. Hierdoor plukt u eenvoudig de gewenste voordelen van voorraadbeheersoftware, terwijl u toch gewoon kiest voor de laagste prijs.

10-januari-2020|Blog, Voorraadbeheer|