Hoe veilig is software in de cloud?

Het overstappen naar software in de cloud is een beslissing die veel bedrijven en individuen vandaag de dag maken. Maar vragen over veiligheid blijven natuurlijk bestaan. Hoe veilig zijn mijn gegevens in de cloud? En is software in de cloud wel écht veiliger dan lokaal geïnstalleerde software? Als u deze vragen herkent, bent u zeker niet de enige. Laten we deze zorgen aanpakken en dieper ingaan op de beveiligingsmaatregelen die cloudserviceproviders nemen om uw gegevens te beschermen.

Geavanceerde encryptiemethoden

Encryptie is de sleutel tot het veilig houden van gegevens, of ze nu in rust zijn of worden doorgegeven. Cloudproviders gebruiken geavanceerde encryptieprotocollen om ervoor te zorgen dat uw gegevens onleesbaar zijn voor iedereen die geen toegang tot uw gegevens mag hebben. Van het moment dat u een bestand uploadt tot het moment dat u het opent, blijven uw gegevens versleuteld en dus veilig.

Fysieke beveiliging van datacentra

Het beveiligen van de cloud gaat verder dan alleen digitale maatregelen. Cloudproviders investeren zwaar in de fysieke beveiliging van hun datacentra. Dit betekent 24/7 bewaking, biometrische toegangscontroles en zelfs geavanceerde brandbeveiligingssystemen. De locaties van deze centra zijn vaak zo gekozen dat ze risico’s, zoals overstromingen of aardbevingen, minimaliseren.

Back-ups op diverse locaties

Een van de grootste voordelen van cloudopslag is de redundantie. Uw gegevens worden in principe niet op één enkele locatie opgeslagen, maar op meerdere servers op verschillende locaties. Dit betekent dat als er een storing of ramp plaatsvindt op één locatie, uw gegevens veilig en toegankelijk blijven door de aanwezigheid op de andere locatie. In een ideaal geval bevinden uw gegevens zich in landen met een stabiel regime en met een zo klein mogelijk risico op natuurrampen. Ook is het belangrijk dat men voldoende vaak back-ups maakt.

Regelmatige beveiligingsaudits

Betrouwbare cloudproviders laten regelmatig beveiligingsaudits uitvoeren door externe bureaus. Het gaat om externe partijen die hierin zijn gespecialiseerd en die zowel hun ongezouten mening geven als kant-en-klaar advies verlenen. Uiteraard blijft het belangrijk dat de cloudprovider adequaat reageert op de bevindingen van deze audits. In een ideaal geval rapporteert men hier transparant over, natuurlijk nadat het beveiligingslek is gedicht. Deze audits zorgen er dan voor dat de beveiligingsprotocollen en -procedures voldoen aan de hoogste normen en altijd up-to-date zijn met de nieuwste dreigingen.

Automatische software-updates

Een van de zwakke punten van lokaal geïnstalleerde software is dat het afhankelijk is van de gebruiker om updates te installeren. Met cloudsoftware worden updates en patches automatisch uitgevoerd. Het gaat dan niet alleen om het updaten van de software zelf, maar ook om het updaten van alle andere systemen die moeten zorgen voor een naadloze en veilige ervaring.

Duidelijke gebruikersrechten en toegangsbeheer

Cloudsoftware biedt uitgebreide tools om de toegangsrechten van gebruikers te beheren. Dit betekent dat u nauwkeurig kunt bepalen wie toegang heeft tot welke gegevens en welke acties ze met die gegevens kunnen uitvoeren. Vaak stelt men ook heel specifieke eisen aan wachtwoorden of biedt men twee-factorauthenticatie aan, waardoor er een extra beveiligingslaag ontstaat.

Kies uw cloudprovider zorgvuldig uit

Hoewel veel cloudproviders uitstekende beveiligingsmaatregelen treffen, verschillen deze maatregelen van provider tot provider. Het is essentieel om te weten dat elke softwareleverancier zijn eigen beveiligingsbenadering kiest en dat ze niet allemaal even transparant zijn over hun praktijken. Soms is dit ook om legitieme redenen, zoals het niet willen geven van te veel informatie aan mensen met slechte bedoelingen. Het is aan te raden om te kiezen voor betrouwbare en grotere partijen die in het verleden bewezen hebben dat ze in staat zijn om gegevens veilig te houden.