Overuren door werknemers kunnen fiscaal voordelig worden belast, maar er gelden wel een aantal beperkingen. Momenteel moet u bijvoorbeeld rekening houden met het zogenaamde overurenquotum en met de verplichting om het een en ander in de administratie te verwerken. We leggen het voor u uit.

Fiscaal voordeel van overuren en het overurenquotum

Het fiscaal voordeel is er zowel voor de werknemer als de werkgever. Voor de werknemer is er een vermindering van de bedrijfsvoorheffing terwijl de werkgever ook minder bedrijfsvoorheffing moet doorstorten. Daarnaast rekent de werknemer natuurlijk ook op een belastingvermindering die reeds in de vermindering van de bedrijfsvoorheffing is verrekend.

Er geldt echter wel een plafond voor het aantal overuren. Momenteel bedraagt dat plafond 180 uur, maar voor de horecasector geldt er een hoger plafond van 360 uur. Bovendien wijzigt de fiscaal gunstige behandelingen niks aan de algemene regels die in het arbeidsrecht gelden. Het is voor de werkgever dus zeker geen recht om te eisen dat zijn werknemers 180 overuren per jaar presteren en in sommige gevallen blijven overuren ook verboden.

Administratieve verplichtingen bij fiscaal voordeel van overuren

Wanneer u als werkgever van dit fiscaal voordeel wilt genieten, moet u het een en ander bijhouden. U moet steeds aan de fiscale administratie kunnen voorleggen wat de identiteit van de werknemers is waarvoor u de vrijstelling gebruikt en hoeveel overuren deze werknemers hebben gepresteerd. Daarnaast moet u de berekeningsbasis voor het overloon kunnen voorleggen en dit per werknemer. Ten slotte moet u voor elke werknemer de periode van het jaar waarin de overuren werden gepresteerd kunnen aantonen.

Bewijs leveren bij fiscaal voordeel voor overuren

De volledige bewijslast komt met andere woorden bij de werkgever te liggen. Een groot deel van de bewijslast zal echter geen problemen geven en kan bijvoorbeeld volgen uit de loonadministratie. Voor een aantal zaken, bijvoorbeeld wat het exacte aantal overuren en de periode betreft, zal een aanvullend bewijs eventueel noodzakelijk zijn.

Er staat echter nergens hoe de werkgever dit bewijs moet leveren. Het kan dus opnieuw perfect uit de loonfiches volgen of zelfs uit documenten die door de manager worden bijgehouden. De eenvoudigste oplossing is echter het gebruik van tijdregistratiesoftware. Bij software voor tijdregistratie wordt alles netjes tot op de minuut vastgelegd en is het meteen duidelijk wanneer er overuren werden gepresteerd. Voor de uitbetaling van de overuren is tijdregistratiesoftware dan ook veel eenvoudiger. Daarnaast wensen we u ook te wijzen op het belang van het prikklokarrest en de verplichting tot het invoeren van een systeem voor tijdregistratie. In principe zou deze verplichting dus geen probleem mogen zijn.

Tijdregistratiesoftware om overuren te registreren

Bent u op zoek naar tijdregistratiesoftware om te voldoen aan de verplichtingen die uit het prikklokarrest volgen of om de overuren netjes bij te houden? Dan heeft u de keuze uit verschillende oplossingen. Het is natuurlijk handig wanneer u de tijdregistratiesoftware meteen aan andere tools kunt koppelen, zoals de facturatie-, boekhoud- of personeelsadministratiesoftware. Gebruik onze vergelijkingstool en vergelijk tijdregistratiesoftware van verschillende leveranciers. U ziet meteen welke HRM-oplossingen al dan niet zijn geïntegreerd.