Wat is de beste software voor kerken en kerkfabrieken?

Hoewel kerken in de eerste plaats onder het gezag van de kerkelijke overheid en het toeziend oog van God staan, ontsnappen ze niet aan de wetgever. Laat staan aan de fiscus. Kerkfabrieken, de instellingen die de middelen beheren om de uitoefening van de eredienst mogelijk te maken, moeten ook gewoon een boekhouding bijhouden. Onder andere giften dienen ze er netjes in te verwerken. Kerkfabrieken hebben echter niet alleen boekhoudsoftware nodig, maar ook andere softwaresystemen om bijvoorbeeld het kerkbeheer eenvoudiger te maken. We doen de belangrijkste softwarepakketten uit de doeken.

Ecclesiared

Ecclesiared levert kerkbeheersoftware die het kerken eenvoudiger maakt om bijvoorbeeld donaties, ledenregisters, kerkelijke begrafenissen en dergelijke meer te regelen vanuit een enkel gecentraliseerd platform. Het is eveneens mogelijk om een centrale database met pastorale medewerkers aan te houden en hen vanuit het systeem meteen een nieuwsbrief te verzenden. Verder kunnen kerken vanuit de kerkbeheersoftware meteen overlijdensakten, huwelijksakten, doopakten en belijdenisakten afdrukken. Bekijk zeker even onderstaande video waarin de voordelen duidelijk naar voren komen.

Bitrix24

Bitrix24 is een gratis softwarepakket dat ontwikkeld is voor kleine bedrijven, maar dat ook veelvuldig wordt gebruikt door religieuze organisaties die beperkte middelen hebben. Het ChMS-systeem (Church Mangement Software) biedt onder meer projectmanagementtools aan, net zoals account-based marketing software, afsprakensoftware en vrijwilligersbeheer. Het is een uitgebreide CRM-oplossing die een meerwaarde is voor kerken en non-profit organisaties met beperkte middelen.

Faithful Steward

Faithful Steward is een ChMS-systeem dat in principe is ontworpen voor Amerikaanse kerken. De geïntegreerde boekhoudmogelijkheden zijn hierdoor niet meteen heel relevant, maar het systeem heeft wel een aantal andere tools die heel handig zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de aanwezigheden van communicanten bij te houden, maar ook om panden en donaties te beheren. Het centrale systeem biedt alle hulpmiddelen om via de desktopsoftware of vanuit de webbrowser efficiënter te werken en kerken te beheren. Het systeem is gratis uit te proberen.

IBANC

IBANC wordt door veel kerken gebruikt om giften, donaties en collectemunten te innen. De software zorgt voor een snelle inning van SEPA-incasso’s. Het systeem is heel veilig en het is niet nodig om gegevens van donateurs over te maken aan een derde partij. Het staat u ook toe om dit alles conform de AVG-regels te doen. Het is goed combineerbaar met andere boekhoudprogramma’s. Zowel protestantse als rooms-katholieke kerken maken gebruik van de IBANC-software.

Church Windows Software

Church Windows Software is een ChMS-systeem voor kerkbeheer. Het bevat onder meer lidmaatschapmodules, planningsmodules, donatiemodules en ook boekhouding- en loonadministratietoevoegingen. Het helpt beheerders onder meer om een fondsadministratie op te zetten, assets te volgen en aanwezigheden bij te houden. Het pakket is eenmalig aan te schaffen, maar er is wel een gratis proefperiode voorzien voor wie de software eerst even wil uitproberen.

Churchteams

Churchteams is een compleet softwarepakket voor het bijhouden van lidmaatschappen, vrijwilligers, het registreren van evenementen en bijdragen. Daarnaast biedt Churchteams ook een aantal marketingtools aan. Vooral de e-mailmarketingmogelijkheden zijn heel uitgebreid. De Text-to-Church-functie is dan weer ideaal om leden en vrijwilligers te mobiliseren. Het is zelfs mogelijk om met het systeem online geld in te zamelen. Onderstaande video legt goed uit wat de mogelijkheden zijn en waar de voordelen liggen.

Nog meer software voor kerkfabrieken

Naast bovenstaande software zijn er nog heel wat andere softwarepakketten die nuttig kunnen zijn voor kerkfabrieken. Denk bijvoorbeeld aan een facturatieprogramma om de verhuur van een parochiezaal te factureren. Hiervoor is het niet altijd nodig om gespecialiseerde software te gebruiken. Via Cloudhints.be vinden ook kerkfabrieken eenvoudig de software die ze nodig hebben. Maak vandaag nog de vergelijking.

5-februari-2021|Blog, CRM|