Wat is ERP-software en wat zijn de voor- en nadelen?

ERP-software is meer dan alleen een samenraapsel van verschillende softwaresystemen. Hoewel wij geen individuele categorie voor het vergelijken van ERP-software aan deze website hebben toegevoegd, kunt u wel eenvoudig een goede ERP-softwareleverancier vinden. Hieronder leggen we uit wat u moet weten over ERP-software en hebben we het over de mogelijkheden, de voordelen en de valkuilen.

Betekenis van ERP-software

ERP is de afkorting voor Enterprise Resource Planning. Het is eigenlijk een brede reeks aan activiteiten en systemen die helpen om de activiteiten van de organisatie te beheren. Dat doet het door middel van informatiemanagement, het centraliseren en op elkaar afstemmen van bedrijfsprocessen en door middel van een backoffice-integratie.

Een voorbeeld van het op elkaar afstemmen van bedrijfsprocessen is hoe de verkoop overgaat op het orderpicken in het magazijn en vervolgens op het opstellen van de facturen en het incassotraject. Bij informatiemanagement gaat het veelal om het centraliseren van informatie en het automatiseren van processen. Denk bijvoorbeeld aan hoe wijzigingen in het magazijn meteen ook boekhoudkundig een invloed hebben. Het volstaat hier om alle informatie één keer in te geven. Op dit domein valt ERP met andere woorden te vergelijken met CRM-software, behalve dat hier de volledige organisatie centraal staat en niet de klant zoals dat bij CRM-software wel het geval is.

Voor- en nadelen van ERP-software

Het grootste voordeel van ERP-software is de centralisering van informatie en het optimaal laten doorstromen van processen. Hierdoor kan een onderneming efficiënter werken en een consistentere beleving en kwaliteit garanderen. Dit heeft uiteraard ook tot gevolg dat de onderneming een mooie kostenbesparing kan realiseren, wat dan weer een economisch voordeel oplevert.

Daartegenover staan dan weer een aantal nadelen of valkuilen. Zo kan een onderneming te afhankelijk worden van een enkel systeem en kan de implementatie moeilijk verlopen, met eventuele weerstand bij dergelijke veranderingen. Bovendien is de implementatie vaak een kostbare aangelegenheid, niet alleen door de aanschafkosten maar zeker ook wat het implementatieproces betreft. Daarom moet ERP-software ook als een investering worden beschouwd die zich op termijn terug zal verdienen.

Verschillende soorten ERP-software

Wat ERP-software betreft heeft u de keuze uit standaardpakketten en maatwerkpakketten. Maatwerk is een stuk duurder, niet alleen wat de aanschaf en implementatie betreft maar ook als het over het onderhoud gaat. Bij standaardpakketten laat u zich helemaal ontzorgen door de softwareleverancier en krijgt u niet te maken met onverwachte kosten. Het nadeel is dan weer dat standaardpakketten niet altijd optimaal aansluiten bij de noden van uw onderneming. Desondanks is een standaardpakket nog steeds de interessantste keuze voor kleine zelfstandigen en micro-ondernemingen.

ERP-software vergelijken

Op deze website kunt u onder andere boekhoudprogramma’s, facturatieprogramma’s en voorraadbeheersoftware met elkaar vergelijken. Bij sommige softwareleveranciers gaat het om losse softwarepakketten, maar er zijn ook aanbieders die werken met behulp van modules. Deze modules kunnen dan worden gecombineerd tot een volwaardig ERP-systeem waarbij alle informatie op één plek aanwezig is en vlotjes wordt uitgewisseld. Dat is onder andere het geval voor Silvasoft, waarbij u voor elk bedrijfsproces een oplossing vindt en zelf kiest welke modules u al dan niet nodig heeft.