Wat kost bedrijfssoftware op maat?

Hedendaagse bedrijven zetten massaal in op automatisering en digitalisering. Met bedrijfssoftware op maat verhelpen ze problemen op een technische manier en realiseren ze vaak een kostenbesparing. Er kleeft echter een aardig prijskaartje aan bedrijfssoftware op maat, hoewel dat per situatie verschilt. In sommige gevallen is standaardsoftware hoe dan ook een betere keuze.

Deze factoren beïnvloeden de prijs van bedrijfssoftware op maat

Het is moeilijk om te zeggen wat bedrijfssoftware op maat kost. Het is namelijk afhankelijk van wat uw wensen zijn, welke koppelingen er nodig zijn en hoeveel werkuren er nodig zijn om de bedrijfssoftware op maat te maken. Het is eigen aan bedrijfssoftware op maat dat geen enkel project identiek is, waardoor er ook prijsverschillen zijn. Onder andere de volgende factoren beïnvloeden de prijs van bedrijfssoftware op maat:

  • Het aantal functionaliteiten
  • De complexiteit van de software
  • Kwaliteitseisen
  • Veiligheidseisen
  • Snelheidseisen

Er zijn natuurlijk nog heel wat andere zaken die het prijskaartje van bedrijfssoftware op maat bepalen. Ook het ontwikkelingstraject speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol. Meestal geldt er een ontwikkelingstijd van twee tot zes maanden. Wilt u het een en ander sneller uitrollen, dan resulteert dat vaak in een meerprijs. Daarnaast kan het dat u tussentijds nieuwe wensen ontwikkelt en het ontwikkelingstraject wil bijsturen. Dat kan uiteraard gevolgen hebben voor het prijskaartje van de bedrijfssoftware op maat.

Bedrijfssoftware op maat kost al snel tienduizenden euro’s

Het is dus niet mogelijk om vooraf aan te geven wat bedrijfssoftware op maat zal kosten. Zelfs de meest eenvoudige applicaties kosten vaak al snel enkele duizenden euro’s. Gemiddeld genomen betaalt u voor goede bedrijfssoftware op maat tussen 10.000 en 50.000 euro. Dit is echter louter een gemiddelde. Er zijn heel wat applicaties waarbij het prijskaartje al snel tot 100.000 euro of meer opliep. De enige manier om te weten wat bedrijfssoftware op maat zal kosten, is door te rade te gaan bij experts en door verschillende offertes op te vragen.

Als leek is het wellicht niet mogelijk om aan te geven hoe u de applicatie technisch ziet en dat maakt het nog moeilijker om in te schatten wat de bedrijfssoftware op maat zal kosten. Wat u wel al kan doen, is het doel van de applicatie vastleggen. Een applicatie ontwikkelt u niet zomaar, maar wel om een specifiek probleem te verhelpen. Breng het probleem in kaart en bedenk hoe een applicatie dat probleem kan verhelpen. Op basis daarvan kan een ontwikkelaar inschatten hoeveel het ontwikkelen van de bedrijfssoftware op maat zal kosten.

Is bedrijfssoftware op maat wel de juiste oplossing?

Het is zeker niet altijd zo dat bedrijfssoftware op maat de beste oplossing is. Standaardsoftware wordt namelijk steeds flexibeler en kan steeds vaker helemaal naar uw hand worden gezet, waardoor het ook een ideale oplossing kan zijn voor uw probleem. Omdat standaardsoftware voor veel mensen wordt ontwikkeld, is de gebruikskost erg laag. De vele gebruikers zorgen ervoor dat kinderziektes snel worden opgemerkt en verholpen. Bovendien kunt u er sneller mee aan de slag dan met bedrijfssoftware op maat. Over zaken als beveiliging en servers hoeft u zich ook niet druk te maken. We raden aan om eerst even standaardsoftware uit te proberen voordat u bedrijfssoftware op maat laat ontwikkelen.

27-mei-2022|Blog, CRM|