Wat moet ik weten over open source-projectmanagementsoftware?

Er bestaan verschillende vormen van projectmanagementsoftware. Zo is er bijvoorbeeld projectmanagementsoftware in de cloud, maar kunt u ook opteren voor open source-projectmanagementsoftware. Open source-projectmanagementsoftware heeft een aantal mooie voordelen, maar anderzijds mag u ook niet blind zijn voor de nadelen. Hieronder doen we ze uit de doeken.

Wat is open source-projectmanagementsoftware?

Open source of open bron verwijst naar de toegang tot de bron. Dat wil zeggen dat u het bronmateriaal kunt downloaden om indien gewenst wijzigingen aan te brengen. Hierdoor worden er in de praktijk veel eindproducten gemaakt op basis waarvan men opnieuw verder kan werken. Vaak is er vanuit de community ook veel documentatie beschikbaar. Open source wordt onder andere toegepast voor bepaalde farmaceutische ontwikkelingen, met name voor aandoeningen waarbij er volgens de farmaceuticasector geen terugverdienmodel bestaat.

In de praktijk hebben open source-ontwikkelingen veelal betrekking op de IT-community. Het gaat dan vaak om software waarbij de broncode vrij wordt aangeboden. In het geval van open source-projectmanagementsoftware kunt u de broncode vervolgens helemaal naar uw hand zetten.

Voordelen van open source-projectmanagementsoftware

Het grootste voordeel van open source-projectmanagementsoftware is natuurlijk dat u projectmanagementsoftware op maat kunt maken, terwijl u niet vanaf nul moet beginnen. Hierdoor is de ontwikkelingstijd beperkt net zoals de kosten en heeft u sneller een werkbaar resultaat. Bovendien is open source-projectmanagementsoftware vaak goed gedocumenteerd en kunt u er snel mee aan de slag. Wanneer u zelf aanvullende documentatie bijhoudt, is het ook later mogelijk om verdere aanpassingen te doen. U bent in ieder geval niet beperkt tot standaardoplossingen zoals dat bij bijvoorbeeld projectmanagementsoftware in de cloud wel het geval is.

Nadelen van open source-projectmanagementsoftware

Toch heeft open source-projectmanagementsoftware ook nadelen. In de eerste plaats moet u natuurlijk kunnen programmeren of moet u die kennis in huis halen. In vergelijking met projectmanagementsoftware in de cloud liggen de ontwikkelingskosten hoger. Zelfs op termijn kan open source-projectmanagementsoftware zichzelf niet terugverdienen: alle updates en aanpassingen moeten handmatig worden gedaan terwijl dit bij projectmanagementsoftware in de cloud voor u wordt gedaan.

Daarnaast zijn er toch nog steeds een aantal beperkingen. Bij open source-projectmanagementsoftware vertrekt u niet vanaf nul en dus zijn er automatisch al een aantal keuzes gemaakt op basis waarvan u dient te vertrekken. Natuurlijk kunt u dan wel knippen in de broncode en steeds meer bouwstenen wegnemen, maar ook dat kost natuurlijk veel tijd. Soms is het dan zelfs beter om gewoon vanaf nul te beginnen.

Alternatieven voor open source-projectmanagementsoftware

Is open source-projectmanagementsoftware niet de beste oplossing? Dan hoeft u nog niet bij de pakken te blijven zitten. Zo kunt u ook een kant-en-klaar softwarepakket kopen, projectmanagementsoftware vanaf nul (laten) maken of kiezen voor projectmanagementsoftware in de cloud.

Projectmanagementsoftware in de cloud is vaak de goedkoopste keuze en is ook kant-en-klaar in te zetten. Het staat bovendien enige optimalisatie toe en maakt het mogelijk om de projectmanagementsoftware enigszins naar uw hand te zetten, maar dat is natuurlijk niet zo verregaand als bij open source-projectmanagementsoftware. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vergelijk projectmanagementsoftware in de cloud en kies de beste softwareleverancier.

15-augustus-2020|Blog, Projectmanagement|