Op het internet kunt u gratis Belgische boekhoudprogramma’s vinden waarmee u meteen aan de slag gaat. Vaak gaat het in essentie om uitgewerkte Excelbestanden of zelfs om geprogrammeerde omgevingen. In andere gevallen gaat het om een gratis versie die door een online boekhoudsoftwareontwikkelaar wordt aangeboden. Dergelijke gratis boekhoudprogramma’s zijn echter geen goed idee. En dat heeft verschillende redenen.

# 1. Een beperkte ondersteuning

Wanneer u zelf uw boekhouding uitvoert, staat u er alleen voor. Toch kunt u nog steeds met een aantal vragen zitten. Bij betalende boekhoudprogramma’s krijgt u dan ook ondersteuning van een ervaren team van experts. Vaak zit die ondersteuning standaard in de prijs van het abonnement inbegrepen. Indien u kiest voor gratis boekhoudsoftware, moet u langsgaan bij een dure boekhouder of accountant die natuurlijk meteen doorrekent. Of in het slechtste geval maakt u fouten, waarna u te maken krijgt met boetes, naheffingen en interesten. Hierdoor loopt de rekening al snel op.

# 2. Gratis boekhoudsoftware blijft niet gratis

Online aanbieders weten natuurlijk ook wel waarom ze een gratis pakket aanbieden. Hierdoor maken ze u warm voor hun systeem en maakt u kennis met de verschillende functionaliteiten. En zij weten uiteraard ook wel dat u vroeg of laat tegen de beperkingen van het systeem aanbotst. Zo zijn er bijvoorbeeld gratis boekhoudprogramma’s waarmee u twintig boekingen per maand uitvoert. Als starter volstaat dat misschien wel, maar na verloop van tijd niet meer. En vervolgens moet u overschakelen naar een dure betalende versie. U kunt bijna niet anders, want al uw data bevindt zich in hun systeem en uiteraard kiest u voor een vertrouwde leverancier. In de praktijk verdienen aanbieders van gratis boekhoudsoftware hun eerdere geste dubbel en dik terug. Neem dat maar van ons aan.

# 3. Gratis boekhoudsoftware is niet up-to-date

Vindt u op het internet volledig gratis boekhoudsoftware? Dan was dat misschien helemaal conform de toenmalige wetgeving ontworpen. Of niet. Hoe dan ook zal er niemand blijvend aan de boekhoudsoftware sleutelen. Dat is ook logisch, want zonder verdienmodel legt niemand het benodigde werk aan de dag. Bovendien heeft u helemaal geen garantie op kwaliteit en kunt u vaak niemand aanspreken indien u schade oploopt door programmeerfouten, daar dergelijke gratis boekhoudprogramma’s vaak van een anonieme hand zijn.

# 4. Minder mogelijkheden en meer werk

De praktijk leert ons dat gratis boekhoudsoftware vaak slechts over een aantal beperkte basisfuncties beschikken. Zo is het genereren van aangiftebestanden of het automatisch importeren van bankafschriften vaak niet mogelijk. En dit terwijl een goed boekhoudprogramma net in tijdsbesparing dient te resulteren. Met gratis boekhoudsoftware bent u dan ook langer in de weer en moet u veel meer manueel doen, waardoor het risico op fouten toeneemt.

Ook omwille van dat laatste zijn gratis boekhoudprogramma’s zelden een goed idee. Goede boekhoudsoftware beschikt immers over talloze controlefunctionaliteiten die automatisch foutmeldingen garanderen indien een boeking foutief wordt uitgevoerd. Bij gratis boekhoudprogramma’s zijn dergelijke functionaliteiten zelden voorzien en kan één enkele tikfout uw volledige boekhouding om zeep helpen. En begin dan maar te zoeken naar de oorzaak daarvan…

Een gratis boekhoudprogramma is met andere woorden geen goed idee. Toch hoeft een goed boekhoudprogramma geen handenvol geld te kosten. Wij maakten een vergelijking en gingen op zoek naar de beste boekhoudprogramma’s in België. Voor nog geen tien euro per maand bent u al zeker van kwaliteit.